11 Şubat 2012 Cumartesi

Denk Bütçe Kuralı

    Harcama ve vergilerin eşit olması sonucunda borçlanmaya izin verilmemesidir. Altın kural olarak adlandırılan diğer bir anlamda gelirler ile tüketim harcamalarının eşit olması borçlanmaya sadece yatırım finansmanı için izin verilmesidir. 

Uzun dönemde para arzı ve faiz oranı sabit olacak ve fiyatlarda hareket olmayacaktır.  Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) ile borçlanma mümkün olmadığında kamu harcamalarının tamamı vergiler ile finanse edilecektir.  

Diğer kurallar sabit olduğunda para politikası kuralı maliye politikası kuralına bağlanmış olacaktır.  Bunun sonucunda KKBG ile GSYİH oranı sıfır (0) olacak. Maliye politikası araçları tam istihdam bütçe denkliğini sağlayacak şekilde tasarlanacaktır.

8 Şubat 2012 Çarşamba

Senyoraj ve Tanzi Etkisi

          Hazinenin Merkez Bankasına iç borçlanma senetlerini satması anlamına gelir. Ayrıca Kamu geliri açısından buna senyoraj denir. Üçüncü bir tanım ise Merkez Bankasının para basmadaki gücünü kullanarak elde ettiği gelir olarak da tanımlanır. 

Büyüyen bir ekonomide para arzının artmaması risk doğuracaktır. Dolayısıyla para basımı kaçınılmaz olacaktır. Devlet bu yolla gelir elde edecektir. Para basımının olması ayrıca büyüyen ekonomide enflasyonun artmasını engelleyecektir. Dikkat edilecek bir nokta para basılarak gelir elde edilmesinin üst sınırı vardır. Bu eşik aşıldığında genişleme fiyatlara yansıyacaktır. Bu durum tanzi etkisi ile açıklanabilir. Tanzi etkisi ise devletin elde ettiği gelirlerde bu eşikten sonra azalma olacak ve net gelirde kayıplar yaşanmaya başlayacaktır. 

Enflasyonun kamu gelirleri üzerindeki aşınmayı hesaplamak için Tanzi etkisi üzerinden hesaplama yapılacak bu hesaplamada da vergi tahsilatında meydana gelecek ortalama geçikme ile aylık ortalama enflasyon oranı ilişkilendirilmelidir. Bu durumda gerçek kayıp bulunacaktır.

Sterilizasyon

             Merkez Bankasının açık piyasa işlemlerini kullanmasına sterilizasyon denir. Merkez bankası kamu sektörü için aldığı kredilerin bir kısmını özel sektöre aktarmaktadır.  Hazineye iç borçlanma senetleri ile kredi verir aynı zamanda özel kesimin elinde bulunan senetleri alarak para arzını kontrol etmektedir. Bankaların reeskont yoluyla borçlanma yoluna giderken Merkez Bankası buna müdahalede bulunmaz, nedeni ise kredi imkanlarının dağıtılması önlemek istemez. Piyasada aşırı para artışını önlemek ve müdahale etmek için devlet iç borçlanma senedi satarak piyasadan para çekebilir.

2 Şubat 2012 Perşembe

USB Belleklerden silinmeyen dosyalar

       USB tokenlerden yada harici disk lerde kopyalama sırasında oluşan hatalar sonrasında dosyaların command promptan silme işlemi yapılmasına rağmen dosyaların silinememesi sorunu aşağıdaki şekilde çözebildim.



başlat/çalıştır/cmd yazın.. ve açılacak dos penceresine chkdsk/r x: yazın (buradaki x i siz harici hddnizin harfini / yada usb tokenin aldığı harfi yazın..) entere basarak chkdsk hizmetini çalıştırın. İşlem bitince silinmeyen dosyalarımızın başarıyla silindiği gözlemlendi.

1 Şubat 2012 Çarşamba

System.BadImageFormatException: Could not load file or assembly

            32 bit sistemlerde dll derlendiğinde 32 bit sistemde çalışır ancak bu dll 64 bit sistemde çalışması için 64 bit sistemde yeniden derlenmesi gerekir. ISS üzerinde kullanılıyor ise IIS 64 bit den 32 bit çevirilerek geçici çözüm sağlanır.


Derleme esnasında ise Any CPU seçimi yapılarak derleme sorun çözümlenir.



Referans Linkler: