3 Nisan 2021 Cumartesi

RestFull Web Service Sunucular Arasında İşlemler Nasıl Desteklenir



Sunucu sınırlarını aşan işlemlerin nasıl destekleneceği hakkında kısa bilgi paylaşımıdır. Örneklerde; bir kullanıcı profilini bir uygulamadan diğerine taşımayı özetleri içe aktarmayı içerir. Bir müşteri ilişkileri yönetimi uygulamasında beklenen tekliflerin, taslak sunucudan üretim sunucusundaki belgeler gönderimi. Bu kullanım durumunda birden çok sunucu durumunun değişmesine ihtiyaç doğuyor. İki veya daha fazla sunucu üzerinde içerik işlemlerinin nasıl değişeceğine küçük örnek ile bakacağız.

Sunucular arası operasyonun tasarlamak ve uygulamak için sunucuların birbirleriyle işbirliği yapmasına öncelikle izin verilmeli. (cross-server operations) Bunlar veri formatlar, arka uç ara yüzleri mutabakat sağlayan sunucuları içerebilir. Veri deposundan veri yükleme, onu karşılamak için normalleştirme işlemleri, diğer sunucu biçimleri ve ardından saklanması adımları.

Sunucu sınırlarını aşan işlemlerle karşılaşıldığında endişelerin ayrılması gerekir. 

Kişi listesini dışa aktarmak için bir bağlantıyla birlikte bir kullanıcının kişi listesini temsili mesajlaşma web hizmeti:

# Request

GET /user/smith/contacts HTTP/1.1

Host: contacts.example1.org


# Response

HTTP/1.1 200 OK

Content-Type: application/xml;charset=UTF-8


<contacts xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom">

   <atom:link rel="self" href="http://contacts.example2.org/user/smith/contacts"/>

   <atom:link rel="http://contacts.example1.org/rels/export-to-messaging"

      href="http://messaging.example2.org/user/smith/import;

               t=bcb9169866c69410be37f68210a6986c"

      title="Export contacts into to messaging."/>

   <contact>

      ...

   </contact>

   ...

</contact>

     title="Export contacts into to messaging."/> > Bir sunucudan diğerine veri aktarmak için bir URl ile bağlantı kurun.

http://contacts.example2.org/rels/export-to-messaging > anlamı: con ilişki türü ile anlayan bir istemci http://tacts.example2.org/rels/export-to-messaging > dışa aktarma işlemini başlatabilir. Bu bağlantı ilişkisi türünü dökümantasyonunu müşterinin yapması gerektiğini söylediğini varsayalım. 

Kişileri mesaj hizmetine aktarmak için bağlantının URl bir POST isteği gönderin.  Bağlantının  URl yetkisiz kullanımı önlemek için bir güvenlik anahtarı içerir.


# Request

POST /user/smith/import;t=bcb9169866c69410be37f68210a6986c HTTP/1.1

Host: messaging.example2.org

# Response

HTTP/1.1 303 See Other

Location: http://messaging.example2.org/user/smith

Content-Type: application/xml;charset=UTF-8


POST /user/smith/import;t=bcb9169866c69410be37f68210a6986c HTTP/1.1 > Veriyi dışarıya aktarma talebi

Location: http://messaging.example2.org/user/smith > Dışarıya aktarma sonuçlarını sağlayan URl.

 İstemci bu isteği gönderdiğinde mesajlaşma hizmeti bir arka uç isteğinde bulunur. Bu istek Rehber hizmetinin bir kopyasını alabilmek için Rehber web hizmetine bağlanır. Bu işlemler sırasında sunucular arasında güvenliğin nasıl yönetildiğine dair mesajlaşma web servisi mevcut olabilir. Kişiler web hizmetinin URl dahil edilen bir belirteç yardımıyla.

Bu süreçte sunucular kişi listesi verilerinin yapıldığından emin olmaktan sorumludur. Müşteri yalnızca operasyonu tetiklemekten sorumludur. Bu istemciyi sunucunun uygulama ayrıntılarından ayrı tutar. Eşzamanlı kontrol, Eşzamanlı , veri formatlarındaki farklılıklar v.b Sunucu arasındaki koordinasyonun sonuçlarındandır.

Teknik veya organizasyon nedeniyle böyle bir koordinasyon mümkün olmadığında veya bölgesel sorunlardan dolayı,  istemcinin tüm kişileri indirmekten başka seçeneği yoktur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder