27 Mart 2022 Pazar

ERWIN ROMMEL - AUFTRAGSTAKTİK, TRUPPENFUHRUNG, Blitzkrieg, Wüstenfuchs

    


  2 Dünya Savaşının akılda kalan komutanlarından ERWIN ROMMEL 1891 Alman İmparatorluğunun topraklarında dünyaya geldi. Orta sınıf elit tabakadaki bir aileden gelen ROMMEL çocukluk hayallerinde zeplin tutkusundan dolayı asker olmaya karar verdi. Piyade sınıfından orduya giren ROMMEL 1911 de Danzig - Kriegsschule gönderildi. Okulda orta seviyede subay başarı gösteren ROMMEL. 1912 alında teğmen olarak göreve başlamasından sonra 1. Dünya Savaşı ortaya çıktı. 124. Piyade görevi yapan ROMMEL batı cephesinde Fransızlara karşı savaştı. Madalyalar kazanarak başarı sağladı. 1915 üst teğmen olduktan sonra dağ taburuna gönderildi. Romanya Cephesinde savaşa gönderildi. Burada ilk kez farklı bir savaş stratejisi ile savaştı 1917 de Almanlar yeni bir  savaş taktiğinde hız, esnekli, yaratıcılık  farklı bir savaş taktiği ile savaşmaya başladılar. STOSSTRUPP denilen bu taktik ile düşman hatları arkasına geçilerek karşı tarafın ikmal hatlarının kesilmesi taktiği idi. Gözü pek tutkulu komutanların yapabileceği bir taktik idi. Romanya'dan sonra ITALYA cephesinde de savaştı ve başarılı oldu ve Yüzbaşılığa yükseldi.

Piyade okuluna eğitmen olarak atandı, 1932 de Binbaşılığa terfi etti. Goslardaki Avcı taburunun komutanlığına getirildi. 1935 de Yarbaylığa yükseldi ve eğitim subaylığına devam etti. 1937 Piyade Taaruzu kitabı yayınladın bu kitap asker anısı olmaktan çıktı ve askeri okullarda okutulan kitap oldu. HİTLER JUGEND örgütünde eğitmen olarak göreve devam etti ve  Albaylığa yükseldi. İlhak edilen Avusturyada askeri okullarda eğitmen olarak atandı. 1939 da Tuğgeneralliğe yükseldi. 1940 da Fransaya savaş açmadan 10 panzer tümeninden 7 nci panzer tümenin komutanlığına getirildi.  

Şimdiye kadar tabur komutanlığı deneyimi yoktu ve zırhlı birlik komutanlığı deneyimide yoktu. Bu eksiklere rağmen göreve getirildi. Düşmanın pes etmesi için üzerine gildilmesini gerektiği düşünülüyordu. 1940 Mayısda harekat başladı. 10 panzer tümeni Fransa üzerine yarma harekatı ile devam edilmesi kararı verildi. Yıldırım hareketi ile düşmanın arkasına geçip ikmal noktalarını kontrol edip düşmanı ablukaya alıp, imha edecekti. Nehiri geçmek için hemen botlara panzerleri yükleyip diğer birlikleri beklemeden hemen taarruza geçti. Fransızları hazırlıksız yakalayıp  düşürmek istemekteydi. Kolordu komutanın emirlerini dinelemiyor. Diğer panzerler ile beraber haraket etmesi gerekirken haraket etmiyor. 5 nci panzer tümenin komutanı ile geçinemiyordu. Kafasına göre haraket edip bildiğini yapıyordu. ROMMEL hızlı hareket ederek nehiri  geçip diğer tümenleri arkada bırakıp hızlıca ilerledi. Almanlar 7 inci tümenin düşman tarafından ele geçirildiğini zannedip telsiz bağlantısınıda kaybettikleri için telaşa düştüler. Tekrar bağlantı kurulduğunda ROMMEL Fransız hattını yarmış. Arrasa geçen ROMMEL ilk İngiliz çatışmasında başarı gösteren Alman hattının yarılmasını önledi. 

Müttefiklerin Dunkrikden kaçamayan birliklerini esir aldı. Taarruz esnasında ortadan kaybolarak hızlı hareket etmesi ile  ünlenen ROMMEL hayalet birlik olarak anılmayan başladı.

Fransız cephesinin 2 nci evresinde büyük başarılar elde ettik. Düşman hattını yaran ilk tümen olan 7 inci tümen batı Fransanın işgalini gerçekleştirdi. 240 KM yolu bir günde kat ederek büyük bir üne kavuştu. Panzer tümen komutanları arasında en aktif ve en atılgan olan ROMMEL. 97.000 asker esir almış, 400 Tank, 4000 Kanyon, 64 Tanksavar 277 Sahra Topu ele geçirdi.  Alman savaş taktiğinin ana felsefesi  Helmut Bernhard von Mottie tarafından söylenmiş,  düşmanın ana unsurları ile temas edildikten sonra hiçbir plan geçerliliğini koruyamaz. Almanların taktik sistemden ziyade bir komuta metodu olan AUFTRAGSTAKTİK benimsemelerine yol açmıştır. 

Bu methoda üst seviye komutanlar hedef en sade ve net şekilde belirler, Sahadaki birlik komutanlarıda mevcut yöntemle nasıl ve ne şekilde yapılacağına karar verirler. Hız,Esneklik, Lojistik,Hareket 4 maddeninden olması gerekli idi. Bu seviyede işletilmesi için Subayların  en iyi şekilde yetiştirilmesi gerekiyordu. Alman subayların Avrupdaki subaylara göre daha eğitimli, maharetli, disiplinli olmaları gerekiyordu. Alman takdiğinde önemli olan şey komuta becerisi idi.

Osmanlı Döneminin Subaylarının çoğunundan AUFTRAGSTAKTİK taktik yöntemi ile yetiştirilmişlerdir.

Savaş sonrası yayımlanan TRUPPENFUHRUNG talimnamesi ile bir ordunun muharebe gücü subay ve asker kalitesi belirlerdi. Muharebe akibetide hareket esnasında manevra, sevk ve idaredeki hızı belirlerdi. 

Savaş enasında vaziyet hızlı ve en iyi şekilde değerlendiren komutan savaşı kazanırdı. ROMMEL in bu doğal becerisi sayesinde diğer komutanlardan bir adım önde çıkıyordu. Yukarıdan dur emri gelmesine rağmen eğer bir fırsat kaçacağını görebiliyorsa emri kimden gelirse gelsin dinlemiyordu.  Savaş sırasında tank üzerinde ve ön saflarda yer alarak savaşın işleyişi hakkında daha net bilgi sahibi olmak için bağlı birlikleri ile telsiz temasında bulunur. Ast Subayların işlerini denetler askerin üzerinden gözünü ayırmazdı. 

Üst Yönetim için başarılı olması gerekiyorsa herşeyi yapabilirdi. 


ÇÖLDE ŞAVAŞ

MUSSOLİNİ  Almanlardan yardım istedi ve ROMMEL TümGeneralliğe terfi ettirilerek birlik başında ITALYA ya gönderildi. Şubat 1941 Trablusgarp gelen komutan 2 Nisan ElAgilayı aldı. İtalyanların ve Almanların daha ileri gitmemesini iletmelerine rağmen kendisi İngilizlerin zayıf olduğunu sezerek İngilizlerin üzerine gitti. Birliklerini 3 e ayrılarak saldırıya geçti.

Bingazi , Derme Mechilli ele geçirilidi. Hedefinide İngilizlerin sömürge yolu olan Süveş kanalı olarak belirledi.  Hızı kesmeden Tobruk kuşatıldı. Ancak Tobruk Almanların başının belası olmuş bir türlü düşürülememişti. ROMMEL devam edebilmesi için takviye almasın ve desteklenmesi gerekiyordu. Çünkü karargahtan çok uzağa gitmişti. Destek alamadı. İngilizler takviye yapıyor ve askeri kuvvetlerini güçlendiriyordu.  Almanya azda olsa destek verebildi ve Afrika Panzer Grubunu kurup ROMMEL i KoreGeneralliğe yükseltti. ingiliz 8. Ordu yeniden tazelenmişti.  İngilizler hazırlandıklarında taarruza geçtiler ROMMEL tutunamayacağını anlayınca adım adım geri çekilmeye başlar. Başladığı yere  geri çekilir. Hava ve Logistik desteğin önemini anlayıp yaptığı hatları ve planlarını yeniden gözden geçirdi. 

En büyük hatası askerlerinden çok büyük isteklerde bulunması ve askerlerini çok zorlamasıydı. ÇÖL TİLKİSİ olarak anılan ROMMEL 21 Ocaksa yeni takviyeleri ile toparlandı ve yeni taarruz başlattı. 4 Şubatta GAZALA ya vardı. ORGENERAL terfi ettirildi. Elindeki birlik adıda Afrika Panzer Ordusu oldu. İngilizler ağır bir yenilgi alarak Tobruku bırakıp Mısırın içerisine doğru çekildiler. ROMMEL adını tüm Dünyaya duyurdu ve Maraşellik ünvanını kazandı. 

El Alamein kadar ilerledi ancak bu ilerleme sonrasında ikmal , istihbarat ve ikmal gücü olarak zayıflamışlar bu durumda kuvvet İngilizlere geçmişti. ROMMEL in amacı düşmanı açık alana çekmek ve düşmanı parçalara bölmek ve küçük lokmalar halinde imha etmekti. 

Çöl ikliminden de dolayı 2 KASIMda geri çekilme emri verildi. Başarılarının biride Tüm ordusunu arkasında İngiliz ordusunun kovalamasına rağmen tüm orduyu Trablus geri çekebilme başarısıdır. 

Yeni yapılandırılan Afrika Ordular Grubunun başına getirildi. Almanyaya geri döndü. 


KARŞI ATAK

    Almanların Doğu Cephesinde istikrara kavuşmasından sonra kaynaklarını Afrikaya yönlendirme kararı ile 7 Aralıksa Pasifikteki Japon tehditlerine karışılık vermek için 21 Ocak 1942 de ROMMEL karşı atak vermek için geri çekilme haberi yayıldı. Ancak  bu geri çekilme haberine İngilizler ihtimal vermiyorlar Londra dan istihbarat istiyorlardı. Ingilizler  tereddüt içerisinde beklemeye başlamışken; 21 Ocak günü General Almanların en iyi bildiği taktik Blitzkrieg taktiği yani yıldırım harekatı. Durdurak bilmeyen ve hareket dayalı bir taktik olan bu taktikte; Ecdebiyye, Bingazi ele geçirilmişti. Gazzala Savunması önünde ROMMEL Afrika Cephesi denince ilk akla gelen ve etrafın kan gölüne döndüğü bu savaşta; 90.000 kişilik Mihver ordu 150.000 aşkın müttefik ordusu bulunyor. Mayıs ayı ortalarında 1 hafta gündüzleri doğu yönünde geceleri ise ters yönde hareket etmektedirler, İngiliz hava birlikleri gündüz keşif repolarında Gazala sahil şeridine büyük miktarda birlik aktarıldığını rapor etmişlerdir. Doğal olarak İngiliz kuvvetleri doğu cephesine yığınak yapılıyor raporu ile ROMMEL taktiği ile  ingilizlere Almanlara sahile yığılıyorlar buradan çıkarmak yapacaklar şeklinde öngörüde bulunmuşlardır.  Cephe gerisinde eski uçak motorlarına yüklenen kamyonlar tozu toprağa katmaktadır. İngiliz hava kuvvetleri cephe gerisinde piyade birliklerine kıyasla motorize ekiplerin takip ettikleri raporunu iletmişlerdir. Bu yanıltmacayı da İngilizler görememişlerdir. 21 Haziran 1942 de Tobruk  düşmüş ve 35.000 Biritanyalıda şehirle beraber esir düşmüştür. Adını dünyaya duyurmuş ve Maraşelliğe yükseltilmiştir. ROMMEL Alman ordusunun propoganda aracı olmuş Alman haklının en sevdiği düşmanlarınında en korktuğu komutan haline gelmiştir. Askerleri arasında bir idol haline gelen ROMMEL yaşayan bir Alman efsanesi olmuştur. Çöldeki bu savaş sonrasında ona bir lakap bulmuşlardır. Çöl farelerini avlayan Çöl tilkisi yani Wüstenfuchs.. Bu denli büyük çaplı ve eşit sayılardaki savaşlar arasındaki başarıyı küçük detaylar belirler bazen motivasyon bazen kumandanların zekasıdır.  

    ROMMEL in bu savaşlardaki başarısının kişisel zekasının yanıdan birde istibahrat işi vardır. İtalyanların Müttefiklerin Afrika kuvvetlerin Amerika ile yazışmaları sırasında konsolosluktaki haberleşme kodunun kırmışlardır. ROMMEL karşı tarafın ne zaman hangi pozisyonu alacağını önceden haber aldığı için birliklerinde ona göre karşı atak ile cevap vermekteydi. Yıldırım saldırısı ile ilerleyen ROMMEL in ekibi , Haziran sonuna kadar El Alamein kadar ilerlemişti. Buranın ardı artık Süveyş kanalı idi. İngilizler için buranın düşmesi savaşın kaybedildiği anlamına geliyordu ve var güçleri ile burayı savunmaları gerekiyordu. Almanların İngiliz  kodlarına sızdığının anlayan Amerikalılar kodlarını değiştirdi. ROMMEL kendisinden 2 kat büyük olan düşmana karşı artık bundan sonra körlemesine savaşmak zorunda kalacaktı. Akaryakıt ve hava saldırıları, yeterli tank kalmaması, askerlerin uzun süre savaşması yüzünden yorgun düşmeleri neticesinde   ROMMEL daha fazla dayanamadı ve çekilme kararı vermek üzereydi.  ROMMEL; ölenler şanslı onlar için herşey bitti. Kalanlar bir şekilde savaşmak zorundaydı. Almanların akaryakıt taşıyan gemilerinin batırıldığını öğrenen ROMMEL karısına yazdığı mektupda düşmanın çokluğu bizi ezdi diyordu. Siper savaşına girdiğinde asker  sayısı İngilizlerde daha çok olduğu için savaşı daha çok askere sahip taraf kazanacağını bildiği için ROMMEL çekilmeye karar verdi. ROMMEL hitlere mektup yazarak artık kazanma şansı yok geri çekilmek için izin istedi. Hitler ise ya ÖL yada ZAFER kazan dedi. ROMMEL emri dinlemedi ve geri çekilme emri verdi, bundan sonra bir başka savaş olacaktı "hayatta kalma savaşı" aştığı çölü tüm askerlerinin hayatlarını kurtarmak için nizami bir şekilde geri çekmeye başladı.  1943 ylında ROMMEL askerlerini  Tunusa ulaştırmayı başardı. Bazı tarihçilere göre Alman Kolordusunun hayatını kurtarmak için binlerce kilometrelik çölü koşarca aşması ROMMEL in en büyük başarısıydı. 

ROMMEL askelerinin Almanyaya göndermek istesede Hitler buna karşı çıkmış sadece kendisinin gelmesini emretmişti. Afrika Cephesinde 130.000 civarı asker esir düştü.


B Ordular Gurubu Komutanı Fransanın batısındaki kısmı savunması için gönderildi. Müttefiklerin olası çıkarma için tedbir alan ROMMEL 2600 KM Atlantik kıyısı boyunca askerleri denetlendi.


Normandiya çıkarmasın sonrasında hasta yatağındayken Hitlere suikast girişiminde olan takım içerisinde adının çıkması sonrasında Hitlerin kendisini öldürmesini emretmesi sonucunda Hitlerin Ailesine bir kötülük yapacağını düşünerek Ailesini korumak için intihar etti. Generalin Suikast  takımında olup olmadığı hala tarihçiler tarafından da tartışmalı bir konudur.


13 Mart 2022 Pazar

WebDAV Method Kullanımı

                                                                                     


    WebDAV (RFC 4918) kaynakların dağıtılmış olarak yazılması ve versiyonlaması için HTTP'nin bir uzantısıdır. Bu uzantı HTTP yi genişletir ve dosya , belgeleri yönetmek için bir dizi HTTP yönetimi ve başlığını belirtir. Bu protokol aşağıdaki uzantın yöntemlerini içerir. 

PROPFIND : 
WebDAV belgelerin özellikleri olabilir ve istemciler bu özellikleri anlamak için bu yöntemi kullanır.
PROPATCH:
İstemciler, kaynakların özelliklerini ayarlamak, eklemek, kaldırmak için bu yöntemi kullanır.

MKCOL
WeDAV belgeleri koleksiyonlar halinde gruplandırmanıza olanak tanır, müşteri bu yöntem ile yeni bir koleksiyon oluşturmak için kullanabilir.

KOPYALA
İstemciler, bir hedef URL belirliği bir kaynağın bir kopyasını oluşturmak için bu yöntemi kullanabilir.

MOVE:
Bu kopyaya benzer ancak sunucunun bu işlemin bir parçası olarak kaynak, kaynağın silinmesi beklenir.

LOCK:
Bu yöntem istemcilerin belirli belgeyi kilitlemesini sağlar. Bu yöntem kötümser eşzamanlılık kontrolünü sağlar.

UNLOCK:
İstemciler önceden kilitlenmiş bir kaynağın kilidini açmak için bu yöntemi kullanabilir.

WebDAV yönteminin "dosya merkezli" işlemler olduğuna dikkat etmek gereklidir.  Kaynakların kolayca kopyalanabilen, üzerine yazılabilen, yeniden adlandırılabilen v.b dosya nesneleri olduğunu varsayarlar.  Ancak çoğu RESTfull web hizmetlerinde kaynaklar dosya değildir ve böyle bir dosya merkezli görünüm genellikle uygulama kaynaklarıyla kolayca eşleşemez.

WebDAV  genellikle belirli bir uygulama etki alanlarının ihtiyaçlarını karşılamak için HTTP nin nasıl genişletileceğinin bir örneği olarak gösterilir. WebDAV uzantıları istemcilerin uzak sunuculardaki belgeleri veya dosyaları düzenlemesine, yönetmesine izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Bir kaynağı kopyalamak için örnek;

# Request to copy a resource
COPY /report/working/2010.pdf HTTP/1.1
Host: www.example.org
Destination: http://www.example.org/projections/2010.pdf

# Response
HTTP/1.1 201 Created

İstekte, istemci bir hedef başlığı aracılığıyla kopyanın hedefini seçer. İstemci bu yöntemi özellikler veya koleksiyonlar gibi diğer WebDAV kaynaklarına uygulayabilir. İstemci ayrıca sunucunun bir overwrite üstbilgisi sağlayarak hedef URL de var olan herhangi bir kaynağı geçersiz kılması gerekip gerekmediğini veya bir koleksiyonu kopyalarken derinliği belirtmek için bir Derinlik üstbilgisi belirtebilir.

# Request to copy a resource
COPY /report/working/2010.pdf HTTP/1.1
Host: www.example.org
Destination: http://www.example.org/projections/2010.pdf

Overwrite: F

# Response
HTTP/1.1 201 Created

Benzer şekilde bir kaynağı bir konumdan başka bir konuma taşımak için MOVE yöntemini kullanabilirsiniz.

# Request
MOVE /report/working/2010.pdf HTTP/1.1
Host: www.example.org
Destination: http://www.example.org/projections/2010.pdf

# Response
HTTP/1.1 201 Created
Location: http://www.example.org/archives/this-resource

Hem COPY hemde MOVE yöntemleri atomiktir ve sunucular arasındaki kaynaklara bile uygulanabilir. Örneğin; fiili taşıma işlemi kaynak sunuculardan bir veya daha fazla kaynağın hedef sunucuya yerleştirilemesi ve ardından kaynak sunuculardaki kaynakların kaldırılması gerektirebilir. Sunucu kaynağı yalnızca hedef sunucuda başarılı çoğalttığında kaldırabilir.  Bu yöntemler ayrıca istemcilerin sunucular arasında kaynakları  kilitleme, kilidini açma ve hatta kopyalama gibi ayrıntılarla ilgilenmesini gerektirir.