30 Ekim 2022 Pazar

Barbarossa Harekatı

 

    Hitlerin karşısında şimdilik sadece İngiltere kalmış ancak Hitler kuvvetlerini İngiltereye gönderemezdi çünkü arada kara bağlantısı yoktu. Fransa gibi kolay elde edemeyeceğinin bilincindeydi. Önce İngiltere ile barış imzalama teklifi götürdü ancak İngiltere bu telifi reddetti. Eğer kabul edilmiş olsaydı İngiltere Almanyanın hakimiyetini kabul etmiş olacak Hitler tarafından da batı cephesindeki kuvvetlerinin bir çoğunun Doğu cephesine kaydırıp Rusya üzerinden daha fazla baskı kurmak imkanı olacaktı. İngilterenin barışa razı etmek için İngiltereyi istila için savaşı başlattı. İlk aşamada Luftwaffe güvendiği için ilk hava saldırısına girişti Almanya ve Fransadan kalkan uçaklar İngiltere hava sahasına girdiklerinde ummadıkları bir olay ile karşılaştılar İngilizler savaşın kaderini değiştirecek bir buluş yapmışlardı RADAR. Alman hava kuvvetlerinin yerlerini ve istikametlerini 5 km uzaktan keşfedebiliyorlar buna göre savunma yapıyorlardı. İngiliz hava kuvvetlerini saf dışı bırakmak isteyen Alman hava kuvvetleri her saldırından ağır kayıplarla geri dönüyorlardı. Buna karşın Alman hava kuvvetleri ingiliz hava-deniz  üstlerini ve endüstri merkezlerini hedef alıyorlar, Londra 1 ay boyunca her gün aralıksız bombardımana tutuldu.  Bu bombardımanlarda 40.000 kişi ölmüş 20.000 kişide yaralanmıştı. Bir milyondan fazla insandan evsiz kalmıştı. İngiliz hava kuvvetleri karşı saldırıya geçmiş savaşında başında beri ilk kez Berlin bombalanmaya başladı. Buna karşın Rusya Doğu cephesinde saldırılarına devam ediyor ve Almanlar için bu saldırı artık tehlikeli olmaya başlamıştı. Bu duruma karşın Hitler İngiliz cephesinin kapatılması Doğu Cephesine yoğunluk verilmesini istedi. İngiliz cephesindeki harekat başarısız olarak değerlendirilmiştir. Bu saldırıda İngilizler 700 adet uçak kaybederken Almanlar 3.000 adet uçak kaybetmişlerdi. 2 Ay içinde Londraya atılan bomba sayısı 20.000 olarak tespit edilmişti. İtalyada Mussolini Almanya gibi güçlü bir ülke olarak kendini görmüş   devletin başına gelince yayılmacı bir politika izleyerek Arnavutluğu işgal etmiş ve ele geçirmişti.  Almanyanın tutum ve davranışından etkilenerek Almanyaya katıldı. Bu durum ardından Yunanistanı işgal etmek isteyen Mussolini Ultimatom gönderdi İtalyaya katılmasını istedi. Yunanistan reddedince Arnavutluktaki ordularını Yunanistana gönderdi. Ancak Mussolini'n istediği gibi işler gitmeyince Yunanistan İtalyan ordusuna savaş açtı ve dağıttı ayrıca Arnavutluğun yarısını ele geçirdi.  Bunun karşında Almanya İtalyanın yardımına gelerek Yunanistanı işgal etmeye başladı. 27 Nisanda Başkent Atina düştü. Yunanistan ve Girit adası Mihver kuvvetlerinin denetimi altına girdi. Hitler ve Mussolini Balkanlarda yayılmacı bir politika izleme kararı verdiler ve Slovakya, Macaristan, Romanya, Yugoslavya, Bulgaristan ele geçirildi. Yugoslav hava kuvvetleri bir darbe yaptı ve Mihver kuvvetlerinin ele geçirdiği Yugoslavya'nın Mihver devletlerden ayrıldığını ilan etti. 

Mussolini ve Hitler Yugoslavyaya savaş ilan etti. Alman hava kuvvetleri hemen harekete geçerek (Luftwaffe) Yugoslavya hava kuvvetleri üslerine ve Belgrada yoğun hava saldırısı başlattı. Mihver devleti güçleri Romanya sınırından Yugoslavya topraklarına girdi. Yugoslavya kuvvetleri İtalyanın elinde olan  Arnavutluğun bir kısmını ele geçirdiler ancak diğer cephelerde güçlü bir savunma sergileyemeyen Yugoslav kuvvetleri bir bir cephelerden geri çekilmeye başladı. Kaybetmesinin nedeni olarak kötü eğitim zayıf teçhizat ordu içerisinde hırvatların isyan etmelerini göstermektedir. Yugoslavya Mihver güçleri tarafından işgal edildi.


Hitler Balkanlarda istediği sonucu aldıktan sonra gözünü Doğu Cephesine Rusyaya yönlendirdi.  Romanya Sovyet sınırına 680.000 kişilik kuvvet yığdı. Bu savaş için Almanlardan 3.500.000 askeri ve  1.000.00 müttefik askeri sınıra geldi. Hava kuvvetleri keşif görevlerini yaptılar ve sınıra malzeme yığıldı. Sovyetlerin ise bu hareketten habersiz ve kendi aralarında yapmış oldukları anlaşma nedeniyle birbirlerine saldırmazlık anlaşması yapıldığı için bir harekat beklenmiyordu.


Hitler ve Generalleri 3 Ordu grubuyla Sovyetlerin bazı kent ve bölgelerin istila edilmesi üzerinde anlaştılar, Esas Alman darbesi ise Moskova üzerine yapılacaktı. Plana göre Kuzey Ordular Grubu Baltık devletleri üzerinden Rusyanın. Kuzeyine devam edecekler. Merkez Ordular Grubu Merkez Rusyanın Batı Kesiminden Moskovanın üzerine gidecek, Güney Grubu ise yoğun nüfuslu tarım potansiyeli yüksek Ukrayna üzerinden devam edip Kievi alacak doğu yönünde devam ederek güney Rusyanın bozkırlarına ve zengin petrol yatakları olan Kafkasyaya gidecekti. 


Mihver devletlerine bağlı 4.500.000 civarında asker 600.00 Tank, Sovyetler Birliği sınırlarını geçtiler. Panzer Kuvvetleri yüzbinlerce Sovyet askerini çembere almaya başladılar, Yıldırım harekatının bir parçası olan Alman Hava kuvvetleri ilk haftasında Rus hava kuvvetlerinin ülkenin batısındaki unsurlarının tümünü imha etti. Kızıl ordu bu hareket neticesinden geri çekilmeye başladı. Alman Tank grubu Odessaya ilerlerken Sovyet Batı Kolordusunun karşı ataklarına maruz kaldılar Rusların koordine edemedikleri tank birlikleri Almanların başarılı manevraları sonrasında  geri çekilmek zorunda kaldılar. Buna rağmen Alman ordusu çok büyük kayıplar verdiler. Bunun sonucunda birinci Panzer Grubu Kiev üzerine ilerlemek üzerindeyken Güneye çark ederek Güney Ordular grubu ile birleşerek Güneyede konuşlanmış Rus ordusunun çembere aldılar. Uman Muharebesi olarak Kızıl ordu kayıpları tutsak yada ölü-kayıp olarak 300.000 kişiyi bulmuştur.

 


Hitler Fransada olduğu gibi hızlı ilerleme gösterememişti. bundan memnun olmayan Hitler, Alman doktorlar ile görüşerek Alman askerlerine pervitin adında bir hap verilmesini kararlaştırdılar. Bu hap uyuşturucu kökenli bir maddeden üretilip, Hapı alan askerlerin 3 gün 3 gece uyumadan savaşmalarını sağlamak amacındaydılar. 


Alman taaruzlarının direnci sertleşen Sovyet kuvvetlerinin çabaları ile hızla düşmeye başladı. Guderian tank birlikleri Moskova'nın bahçe kapısına kadar geldiler ancak Sovyet kuvvetleri ile yaşanan sert çatışmalar sonrasında Alman ordusuna çok büyük kayıplar verdirdiler. 1 Ay süren çatışmalar sonrasında Kızıl ordu birlikleri dağıtıldı. Bu süreç sonucunda da Barbarossa Harekatı başarıya ulaşmış oldu. 


Bundan sonraki hedef de Moskovaydı. Ancak Hitler Harekatın yönünü Kieve çevrdi. Alman Generaller Moskovaya ani bir harekat düşünürken Hitler Alman generalleri dinlemedi. Hitler göre Ukraynadaki Hububatın ve ağır sanayinin Ruslardan alınıp kendi kontrollerine alınması gerekiyordu. Bunun sonucunda Kiev ordusunu hızlı bir şekilde kuşatmaya başladılar. Stalin Genel kurmay başkanın bu savaşın kaybedilmesinden sonra görevden aldı ancak yerine yeni bir komutan atamadı, Kiev ordusu kendi tümen komutlarının sorumluluğuna bırakıldı. General Guderian ordusu çembere almak için harekete geçti. Ancak Kızıl ordu kolay bir şekilde teslim olmadı. Alma Hava Kuvvetleri çemberdeki birliklerin üzerine yoğun bir bombardıman düzenlediler, Alman kuvvetler bundan sonra çemberi daralttı. Kanlı çatışma sonrasında Kızıl Ordu dağıtıldı. Kiev düştü. Alman kayıtlarına göre 600.000 asker ölü veya esir.  Hitler Kiev muharebesi Avrupanın en büyük muharebesi olarak nitelendirdi. 



Kiev Muharebesi sonrasında Hitler Moskovaya yönü çevirdi. Panzer ordular yeniden düzene geçerek Tayfun harekatı kod adında hareket ile Moskovaya yönünü çevirdiler.  Ancak Guderian birliklerinin toplarlanması biraz zaman aldı ancak hazırlıklar tamamlandıktan sonra harekat başladı. Alman kuvvetleri Rus kuvvetlerini iki büyük çembere aldılar. 


Kuzey Ordular Grubu Leningrad doğusundaki demiryolunu kontrole almak için harekete geçtiler. Rostov'un işgal edilmesiyle Kafkasyanında yolu açılmış olacaktı. Alman ordusu çok fazla ileri saflara geçmişti bunu fırsat bilen Kzıl ordu karşı atak yaparak saldırıya geçti ve Rostovu Almanlardan geri aldılar. Bu geri çekilme Alman kuvvetlerinin Doğu cephesindeki ilk önemli geri çekilmedir. 4 öncü pazar Kuvvetleri Moskovo'ya karşı harekete geçtiler ve Kremlin Sarayının 30 KM sine kadar gelmeyi başardılar. Alman Kuvvetlerin Moskovoya en fazla yaklaştıkları hat burasıdır.  Kasım Ayında 3 ve 4 öncü panzer ordularının ataklarıda bir ilerleme sağlayamadı. Guderian bu ataklar sonrasında taaruzu durdurma ve savunma hatlarına çekilme kararı verdi. 


Savaş devam ederken. Moskova da hava değişmeye başladı, yolları çamura dönüştüren çok şiddetli yağmurlar başladı, bu durum Alman askerleri atları ve araçları için kötü bir durum oluşturmaya başladı. Askerler kış için hazırlıklı değildi. Alman komutanlar savaşın bir kaç ay içinde biteceğini düşünerek askerlerin kış kıyafetlerini getirmemişlerdi. Alman ve Rus demir yollarını ray aralıklarının farklı olmasından dolayı Almanlarında ikmal malzemesinin taşınmasını güçleştiriyordu.

Saldırılar Hitlerin emri ile durduruldu. Bu aşamadan sonra sıra Kızıl Ordu kuvvetlerinin saldırısına geçti. Ancak Hitlerin son bir şansını denemek için Alman Hava kuvvetlerinin Luftwaffe  ile bir saldırı gerçekleştirmek istedi. Bu saldırı bir kısım işe yaramış olsada Kızıl ordunun Alman kuvvetlerinin sıkıştırmasını bir nebzede önledi. Bu saldırı sonrasında Kızıl ordunun atakları durdu. Bu saldırı sonrasında Alman kuvvetleri Moskova önlerinden 100-250 KM ileriye gönderilmiş oldu. 

Alman ordusunun yenilgisiyle sonuçlanan Barbarossa Harekatı Kızıl ordu ve Rus halkı için başarı oldu.