6 Ağustos 2011 Cumartesi

Exchange 2003 Mail Redirect



Domainde bulunan kullanıcılara gelen maillerin bir kopyasınında yöneticiye gönderilmesi istendiği durumda aşağıdaki şekilde değişiklik yapılır.


Domain user’ın properties ekranında, Delivery Options seçeneği seçilmelidir.

Forwarding Address bölümünde kopyasının gönderileceği kullanıcının adresi yazılmalıdır.  Gelen maillerin her iki kullanıcıya ulaşabilmesi için aşağıdaki check box seçeneğinin seçilmesi yeterlidir.



Not:
Owa Admin ekranına ulaşamadığınızda size ilgili klasöre ulaşılamadığına dair hata mesajı verecektir. Server üzerinde ilgili klasöre gerekli hakları verdikten sonra ekrana ulaşım sağlayacaksınız.


OWA 2003 Web Access Konfigürasyonu


Kullanıcıların kurum dışında outlook hesaplarına internet bağlanıtısı olunan herhangi bir yerden sadece Internet Explorer üzerinde hesaplarına ulaşılmasını sağlayan ek bir uygulamadır.  Kurulumu için “OWAAdmin.EXE” uygulamanın Microsoft sitesinden indirilip aşağıdaki şekilde kurulumunun yapılması yeterli olacaktır. Lisans sözleşmesini onaylayıp devam ediyoruz. (OWA IIS ile birlikte çalışır.)






Kurulum başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.




Kurulum sonrasında Programlarda Web Access Yönetim Ekranına ulaşılabilinecektir.



Bu ekran üzerinde kullanıcılar için bir çok ayar yapılabilinmektedir. Biz sadece OWA üzerinde kullanıcıların şifrelerinin değiştirilmesi için yapılması gereken basit yapılandırmayı inceleyeceğiz.


                                                                
Güvenlik menüsünden Şifrelerin değiştirilmesini sağlayan ayar default kurulumda kapalı olarak gelmiştir. Bu özelliği açarak OWA üzerinde nereden yapılabileceğini göstereceğiz.



IIS üzerinde Default Web Site sağ click ile yeni bir virtual directory oluşturmamız gerekiyor.



Bu diretory ismine aşağıdaki ekranda görüldüğü gibi bir isim vereceğiz.



System32 altında bu klasörü seçeceğiz.



Bu klasörün haklarını aşağıdaki ekranda görüldüğü gibi değiştireceğiz.



İşlemi tamamlıyoruz.



IIS üzerinde Exchange klasörünü browser ile çağırdığımızda aşağıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü gibi OWA İnternet Explorer üzerinde erişilebilir duruma gelecektir.



İnternet Explorer üzerinde çağırdığımızda ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.



Şifre işlemi ile ilgili yaptığımız değişiklik Options kısmında görülebilecektir.



Exchange 2003 Client Konfigürasyon



PC ler üzerinde outlook kurulumu sonrasında Denetim Masasında mail ile yeni hesap tanıtımına başlanacağı gibi Outlook ilk kez kurulmuş ise start edilmesi ile yeni hesap tanımlama ekranları gelecektir.



Sunucu türü olarak “Microsoft Exchange Server” seçilmelidir.
Exchange Server hostname ilgili yere yazılmalıdır. Aşağıdaki ekran görüntüsünde  hostname gösterilmesi amacı ile server üzerinde admin kullanıcı için hesap açılmıştır.




Kullanıcı adı domain’de tanımlanmış kullanıcı adı yazılmalıdır. Bu kullanıcı adı domain’e login olunan kullanıcı adını kapsamaktadır. Adları Denetle butonuna basıldığında  server adı ve kullanıcı adı altları çizgili olarak değiştiğini  gözlemleyiniz. Bunun anlamı server’ın bulunduğu ve kullanıcı adının domain üzerinde bulunabildiğinin işaretidir. Diğer Ayarlar butonuna basıldığında PC ye ilgili kullanıcının maillerinin teslimi ile ilgili ayaları kapsamaktadır.



Yukarıdaki işlem sonrasında outlook gelen e-maillerin kişisel klasörü teslim edileceğini ancak kurulum sonras ında bu ayarın değiştirilebileceğine dair mesaj gelecektir. Bu mesaj onaylanırsa kurulum devam edecek eğer  onaylanmaz ise kurulum iptal edilecektir. Bu ayarın değiştirilemesi aşağıdaki ekrandan yapılır. Bu ekrana Denetim Masasındaki – Posta menüsünden ilgili hesap tıklanarak ulaşılır.



Genel Sekmesinde İsim istendiği gibi değişebilir.



Güvenlik sekmesinde server arasında şifreleme yapılıp yapılmayacağının seçimi bulunur.



Bağlantı sekmesinde Exchange server’ın  bağlantı durumu seçilir.



Exchange  Proxy Ayarları seçeneğinde aşağıdaki ekrana ulaşılır,  bağlanılacak server adı buraya girilmelidir, Proxy Kimlik doğrulama ayaları ise Basit Kimlik Doğrulaması olarak değiştirilmesi yeterli olmaktadır.




Yapılandırma sonrasında ayarlanan kullanıcının mail hesabı başarılı bir şekilde  çalışmaya başlamış olacaktır.



Exchange 2003 Server Konfigürasyon




Server kurulumu tamamlandıktan sonra Programlar listesinde exchange server’ın yönetim ekranına ulaşabiliriz. Bu bölümde domainde tanımlı kullanıcılar için e-mail hesap tanımları ve konfigürasyonuna yer verilmiştir.  Yönetim ekranında KOBIL Exchange server sağ clickleyip, “Internet Mail Wizard” çalıştırıyoruz.




Yapılandırma için yeniden karşımıza sihirbaz çıkacak ve bu sihirbaz ile istenen yapılandırma tamamlanmış olacaktır.



Gerekli yapılandırmalar seçilip kurulacaktır.




Kurulum ve konfigürasyon yapılacak server’ın seçilmesinin istediği ekranda default olarak kurulum yapılan server’ın ismi seçilecektir.



Sonraki ekranda kurulum başlayacaktır.



İnternet üzerinde mail – gönderim alma ile ilgili seçeneklerin seçilmesinin istendiği ekran ile karşılaşılacaktır. Seçim yapıp devam ediyoruz.



SMTP için serverda kurulu bulunan domain default olarak seçilecektir. Eğer farklı bir domain eklenmesi gerekiyor ise bu ekrandan diğer domainlerin seçilmesi gerekir. Seçim işlemini tamamlayıp devam ediyoruz.



Kurum dışına mail gönderimi yapılabilmesi için sanal SMTP server kurulumu yapılmıştır.  Devam ediyoruz.



Kurum dışına mail gönderimi yapılabilmesi için anlaşmalı ISP ler ile gerekli yetkilerin verilmiş olmasından sonra smart host ile maillerimizi dışarıya yönlendirebiliriz bu durumda local makine üzerinde kurulan DNS ile değil dışarıdaki ISP lerin Exchange serverları yada DNS leri üzerinde mail alışverişi yapabiliriz.  Sadece kurum içerisinde mail gönderimi ve alımı yapılması isteniyor ise local makinede kurulu bulunan DNS kullanılabilir durumdadır.



Domaindeki tüm adreslerin mail teslim edimesine hak verilmesi yada önlenmesi ile ilgili seçeneklerin uygulandığı ekrandır.



Şimdiye kadar yaptığımız işlemlerin rapor özetinin gösterildiği ekranın  onaylanması ile kuruluma başlanacaktır.



Kurulum işleminin başarılı bir şekilde tamamlanması sonrasında aşağıdaki ekran ile karşılaşılacaktır.


Exchange 2003 Server Kurulumu


2003 Server R2 işletim sistemine üzerinde Exchange 2003 Server kurulumu yapılabilmesi için SP2 yüklenmesi gerekir. Kuruluma başlamadan önce sisteme domain kurulmalıdır.
Kurulum öncesinde aşağıdaki Windows componentlerin yüklenmesi gerekir.
·         - NNTP (Network News Transfer Protocol)
·         - SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)
·         - IIS (Internet Information Services “www, ASP.net”)

Exchange Server 2003 CD sini çalıştırdığınızda karşınıza aşağıdaki kurulum ekranı gelecektir. “Exchange Deployment Tools” butonuna basarak kuruluma başlanır.



Sonraki ekranda “Deploy the first Exchange 2003 Server” linkine tıklanmalıdır.



Sistemde herhangi bir Exchange server bulunmadığı ve yeni kurulum yapacağımız için “New Exchange 2003 Installation” linkine tıklanmalıdır.


“Exchange Server Deployment Tools” ekranında 6 ncı madde deki “Run Forestprep now” linkine tıklıyoruz.




Karşımıza kurulum sihirbazı gelecektir.  Devam ediyoruz.


Lisans sözleşmesini onaylıyoruz ve devam ediyoruz.



Sonraki ekranda gelecek seçilmiş özellikleri default ayarlarda bırakıp kuruluma devam ediyoruz.



Ekranda gelen domain kullanıcısı Exchange server üzeriden full yetkiye sahip olacak kullanıcıdır.



Devam ettiğimizde kurulum başlayacaktır.



Kurulumda herhangi bir sorun ile karşılaşmamız durumunda kurulum başarılı bir şekilde tamamlanacaktır.



“Exchange Server Deployment Tools” ekranında 7 nci adımdaki “Run DomainPrep now” linkine tıklayıp kuruluma devam ediyoruz.



Kurulumu sihirbaz yardımı ile tamamlayacağımız için karşımıza yeniden sihirbaz gelecek ve next ile devam edeceğiz




Lisans sözleşmesini onaylıyoruz ve devam ediyoruz.



Sonraki ekranda gelecek seçilmiş değelerde herhangi bir değişiklik yapmayacağımız için default değerlerde bırakıp kuruluma devam ediyoruz.



Kurulum başarılı tamamlanmasından sonra karşımıza aşağıdaki ekran gelecek “finish” butonuna basarak kurulumu bitiriyoruz.



“Exchange Server Deployment Tools” ekranında 8 nci adımda bulunan “Run  Setup Now” linkine tıklayarak kuruluma başlıyoruz.



Yeniden karşımıza kurulum sihirbazı gelecek ve bu sihirbaz yardımı ile kurulumu tamamlayacağız.



Aşağıdaki ekranda görüldüğü üzere Microsoft Exchange “Typical” seçilmiş olmalıdır, eğer seçilmemiş ise bu seçenek seçilmelidir. Ayrıca Collaboration Services ve Managment Tools seçenekleri seçilmelidir. Typical Exchange Server için gerekli servislerimizi kurulmasını sağlar.



Sistemde daha önceden kurulu organizasyon var ise ikinci seçenek seçilmeli yeni yapılandırmada ise ilk seçenek seçilmesi gerekir.



Sonraki ekranda organizasyon ismi yazılmalıdır.



Lisansı kabul ederek kuruluma devam ediyoruz.



Kuruluma başlamadan önce seçimiş olduğumuz seçeneklerin bir listesini gösteren özet rapor gösterilecektir. Onaylamamız sonrasında kurulum başlayacaktır.



Kuruluma devam ediliyor.



Kurulum başarılı bir şekilde tamamlandı.