6 Ağustos 2011 Cumartesi

Exchange 2003 Server Konfigürasyon




Server kurulumu tamamlandıktan sonra Programlar listesinde exchange server’ın yönetim ekranına ulaşabiliriz. Bu bölümde domainde tanımlı kullanıcılar için e-mail hesap tanımları ve konfigürasyonuna yer verilmiştir.  Yönetim ekranında KOBIL Exchange server sağ clickleyip, “Internet Mail Wizard” çalıştırıyoruz.




Yapılandırma için yeniden karşımıza sihirbaz çıkacak ve bu sihirbaz ile istenen yapılandırma tamamlanmış olacaktır.



Gerekli yapılandırmalar seçilip kurulacaktır.




Kurulum ve konfigürasyon yapılacak server’ın seçilmesinin istediği ekranda default olarak kurulum yapılan server’ın ismi seçilecektir.



Sonraki ekranda kurulum başlayacaktır.



İnternet üzerinde mail – gönderim alma ile ilgili seçeneklerin seçilmesinin istendiği ekran ile karşılaşılacaktır. Seçim yapıp devam ediyoruz.



SMTP için serverda kurulu bulunan domain default olarak seçilecektir. Eğer farklı bir domain eklenmesi gerekiyor ise bu ekrandan diğer domainlerin seçilmesi gerekir. Seçim işlemini tamamlayıp devam ediyoruz.



Kurum dışına mail gönderimi yapılabilmesi için sanal SMTP server kurulumu yapılmıştır.  Devam ediyoruz.



Kurum dışına mail gönderimi yapılabilmesi için anlaşmalı ISP ler ile gerekli yetkilerin verilmiş olmasından sonra smart host ile maillerimizi dışarıya yönlendirebiliriz bu durumda local makine üzerinde kurulan DNS ile değil dışarıdaki ISP lerin Exchange serverları yada DNS leri üzerinde mail alışverişi yapabiliriz.  Sadece kurum içerisinde mail gönderimi ve alımı yapılması isteniyor ise local makinede kurulu bulunan DNS kullanılabilir durumdadır.



Domaindeki tüm adreslerin mail teslim edimesine hak verilmesi yada önlenmesi ile ilgili seçeneklerin uygulandığı ekrandır.



Şimdiye kadar yaptığımız işlemlerin rapor özetinin gösterildiği ekranın  onaylanması ile kuruluma başlanacaktır.



Kurulum işleminin başarılı bir şekilde tamamlanması sonrasında aşağıdaki ekran ile karşılaşılacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder