13 Şubat 2021 Cumartesi

İstemcilerin Kimlik Doğrulamasında Temel Kimlik Doğrulama Kullanımı

 

  İstemcide, müşteri tanımlayıcısının birleştirilmesi kullanıcı adı ve paylaşılan şifre <identifier>:<secret> ardından bu metinin Base64 kodlamasını dahil etmeniz gerekir. İstemci isteklerinde bir metin başlığı ortaya çıkaran metin değeri : Authorization: Basic <Base64 encoded value>

Sunucuda metnin kodunu çözün ve şifrenin aynı olduğunu doğrulayın. İstemci sunucunun bir kaynak için temel kimlik doğrulaması gerektiğini önceden biliyorsa her istek geldiğinde yetkilendirme üst bilgisi içerilebilir. 401 alınması önlenebilir.

iki kişi için temel ve özet kimlik doğrulama gibi kimlik doğrulama şemaları kullanılabilir.

Senaryolar: Bir müşteri korunan bir kaynağa kendi adına eriştiğinde ve bir müşteri bir kullanıcı adına korumalı bir kaynağa erişiyorsa.

İstemcide güvenli bir şekilde saklanmadıkça hiç bir sır gerçekte güvenli değildir.


Temel kimlik doğrulama; HTTP 1.0'a kadar uzanır ve daha sonra RFC 2617 tarafından belirtilir. Temel kimlik doğrulamasında istemci Base 64 paylaşılan şifre kodlar ve bunu Yetkilendirme isteği başlığı ile destekler.

Base64 kodlaması tersine çevrilebilir. Aşağıdaki durumlarda temel kimlik doğrulaması kullanmayın. Sunucuya bağlanmak için TLS kullanmaz.


Aşağıdaki kodda bir kaynağa erişmeye çalışan bir istemcinin ilk isteğine yer verilmiş.


# Request

GET /photos HTTP/1.1

Host: www.example.org


# Response

401 Unauthorized

WWW-Authenticate: Basic realm="Photos App"

Content-Type: application/xml;charset=UTF-8


<error xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom">

   <message>Unauthorized.</message>

</error>

# Request
GET /photos HTTP/1.1 > Kimlik bilgileri olmayan bir istek

# Response

401 Unauthorized

WWW-Authenticate: Basic realm="Photos App" > Temel kimlik doğrulaması kullanarak kimlik bilgilerini sağlamayı zorlayan yanıt.

Kaynak korunduğundan, sunucu istemcinin kimlik bilgilerini sağlamasını ister. Basic adlı bir kimlik doğrulama şeması kullanarak, gerçek değeri opak dizedir. Sunucuda korunan bir alanı tanımlar.

İstemcinin / kullanıcının paylaşılan gizli değeri ile photoapp.001 olarak tanımlandığını varsaydığımızda basicauth. istemci photoapp.001. dizesinin Base64 kodlamasını hesaplar.  Cauth ve Yetkilendirme başlığıyla aşağıdaki isteği gönderir.

# Request

GET /photos HTTP/1.1

Host: www.example.org

Authorization: Basic cGhvdG9hcHAuMDAxOmJhc2ljYXV0aA==

# Response

HTTP/1.1 200 OK

Content-Type: application/xml;charset-UTF8

Authorization: Basic cGhvdG9hcHAuMDAxOmJhc2ljYXV0aA== > Sunucu kimlik bilgilerini Base64 kullanarak çözer yöneticinin, istemcinin kattığı sunucu tarafından bilinenle eşleşir ve istemciye izin verilir. Sunucu alınan istekte bir istek daha alırsa yada yetkilendirme başlığı yoksa veya sağlanan yetkilendirme başlığındaki bilgiler ile eşleşmiyorsa sunucu WWW-Authentication hatasını döndürür.

Kimliği doğrulanmış yanıtlar hassas bilgiler içerdiğinden Cache-Control ve Expires üst bilgileri yanıtı için uygundur.
Örneğin; Yanıt istemciye özeldir, paylaşmayı önlemek için Cache-Control :private kullanın. Yanıtı saklamaktan veya diğer istemcilere sunmakta için gelen önbelleklerde kullanılır.

# Request
GET /users/admin HTTP/1.1
Host: www.example.org
Authorization: Basic cGhvdG9hcHAuMDAxOmJhc2ljYXV0aA==
# Response
HTTP/1.1 200 OK
Cache-Control: max-age:3600,private
Vary: Authorization
Content-Type: application/xml;charset-UTF8

Yetkilendirme Başlığını Genişletme

Özet Kimlik Doğrulaması ve OAuth kimlik bilgilerini sunucuya göndermek için bu başlık kullanılır. Örneği Amazonun Basit Deploma Hizmeti (s3)bu başlığı kullanarak istemciler aşağıdaki istek başlığı kullanarak sunucuya kimlik doğrulaması yapar.

Authorization: AWS AWSAccessKeyId:Signature

Burada AWS Amazon tarafından kullanılan kimlik doğrulama şeması için tanımlayıcıdır.  Amazon aynı verilerin imzasını hesaplayarak istemcinin kimliğini doğrular.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder