18 Aralık 2022 Pazar

Tiger - 1 Almanların En iyi Panzeri

  


 Müttefikler tarafından ölümcül ateş gücü ile mükemmel zırhı birleştiren bir makine olarak ünlenmiştir. Panzer 4 de göre daha iyi bir zırh koruması, güçlü bir silah saatte 40 KM ulaşabilecek tank. 45 TON luk tank olan 88 mm top ile silahlandırılması düşünülüyordu. 

Son Prototip Porsche tarafından üretilen karışım olan tanka karar verildi. Tank mürettebatı Komutan, Topçu, Yükleyici, Sürücü ve Radyo operatörü olarak 5 kişiydi. Zırh çok kalındı. 25 mm 120 mm silahlara karşı mükemmel koruma sağlıyordu. Zorlu arazide hareket edebilmesi için paletine ekstra süspansiyonlar yerleştirildi. 1943 de  55 TON luk tank 690 beygir gücü / 515 kw elektrik sağlayan bir Mayback benzinli motor tarafından güç  ile destekleniyordur. Saatte 38 KM sürate sahipti.  Ayrıca Mühendislik sorunlarından biriside çakışan tekerlek süspansiyonlarıydı. Tankın hareket kabiliyetini sınırlıyordu. Doğu Cephesinden çok tehlikeli bir duruma işaret ediyordu. 

Tankın Silahı KVK 88 mm 36  silahı Amerikalıların M4 Sherman zırhını çok rahatlıkla deliyordu. Öne iki adet silah eklenmiş biri gövdeye sabit diğeri taret ile  hareket kabiliyetine sahipti. Duman tahliye borularıda taretin her iki tarafında bulunmaktaydı. Tiger ilk kez Tunusda kullanılmaya başlandı. İtalya, Normandiya Doğu Cephesinde de kullanıldı. Uzun üretim aşamasından dolayı sadece 1942-44 arasında 1.350 adet üretilebildi.

İlk Leningrad cephesinde Ruslara karşı kullanıldı ve çok büyük zaferler kazandılar. KV-1 ve T34 lere karşı ciddi üstünlük sağladılar.  Tiger Tankların önlerinde 100 mm çelik zırhları vardı. Yan tarafı 80 mm çelik zırhla kaplanmıştı. Taret üzerinde 25 mm çelik zırhla kaplanmıştı. İlerleyen modellerde bu zırhı 40 mm  kadar çıkarıldı. Savaşın son dönemlerinde bu zırhlar Müttefiklerin tanklarına karşı koruma amacıyla değil Savaş uçaklarına karşı korum amacıyla kullanıldı.

Doğu cephesinde kazanılan savaşlarda sadece Tanklar ön planda değil. Almanlar bölgeye çok iyi derecede bilgi ve deneyime sahip Tank Subaylarını göndermişlerdi. 


Michael Wittmann 

Kursk Muharebesi sırasında 156 adet Rus Tankı ve Zırlı aracı imha eden Wittmann gibi profesyonellerin elinde Tiger çok ölümcül bir canvara dönüştü. 


Başlarda önlerinden Zırhı aşabilecek hiç bir tank topu yoktu. O zamanlarda bu tankı yenebilecek bir tank görünmüyordu.

Amerikalıların her zaman Alman Tiger ile karşılaştıklarından hemen hava desteği istediler. Amerikan muharebe doktrininde de yerdeki piyadelerin her zaman hava desteğinin istemesindeki sebepte bu olduğu iletilmektedir. 

Doğu cephesinde 1943 Temmuzda 6.000 Tank 4.000 Uçak ve 2 Milyondan fazla asker Alman ve Rus Askeri Kursk meydanından karşılaştılar. Gelmiş geçmiş en büyük savaş burada meydana geldi. 1 Tiger tankının 22 Rus tankını imha ettiği kayıtlara geçmiştir. Buna rağmen bu muharebeyi Almanlar kaybetti. Kaybetmesinin sebebi ise ikmal yapamaktaydılar ve Lojistik yerlere olan uzaklığında dolayı bir tank kaybettiklerinden yerine yenisini koyamıyorlar ancak Ruslar tank kaybettiklerinde 2-3 saat içerisinde yerine 2-3 adet yenisini koyabiliyorlardı. Ruslar burada sayısal üstünlüklerini ve lojistik merkeze yakınlıklarını çok iyi bir şekilde kullandılar ve savaşı kazanabildiler. 

Rus T34 ler  Tigerlar ile göğüs göğüse muharebe etmek yerine bunların yanlarından sızarak oradan ateş etmeyi denediler. Almanlar bir adet tiger ürettiklerinden Amerikalılar ve Ruslar 10 adet tank üretebiliyorlardı. Tiger üretimi çok zaman alan maliyetli bir tanktı. 1945 yılına kadar bu tankın benzeri ortaya çıkmadı. 2500 metrede T34 tankını imha edebiliyordu.  56 Tonluk ağırlığa sahipti.  İlerleyen modellerde 65 Tona kadar çıkmıştır.  21 Litrelik V12 Maybach motoru benzinliydi. 190 KM menzili vardı. Maks. 45 KM hızı vardı. Ancak 25 KM hızda ilerlemesini isteniyordu. Bu hız üzerine çıktığında arıza veriyordu.  

56 Kalibrelik 88 mm çapındaki Flag88  topa sahipti. 4000 metre menzili vardı. 2500 Sherman yada T34 imha edebiliyordu. 1000 metrede ölümcüldü. Mermi çıkış hızı yüksek olan top değil, Optiklerinde detay vardı. O dönemde üretilmiş atış kontrol sitemi  ve nişangah sistemine sahip ileri derece teknolojiye sahipti.  Amerikan Donanmasına sahip Avcı uçaklar tigerların en büyük düşmanı idi. Almanlar Amerikalılarla gündüz değil gece savaşmaya karar verdi.



Bunun içinde gece görüş sistemlerini kullanmaya başladı. Tiger aynı zamanda dünyada gece görüş sistemi kullanan tanklarından ilkiydi. Devamlı motor arıza sorunu ve mekanik arızaları oluşurdu. Çok karışık bir mekanik aksamı olduğu için tamir edilmeside zordu. T34 Rus Tankı bozulduğunda mürettabat dışarı çıkar 25 dakikalık tamirat sonrasında yoluna devam edebilirler Tiger da bozulduğunda tank orada kalırdı.  Askerlerin bu Tank tamir etmesi çok zordu. Tank bozulduğunda orada bırakılır ve imha edilir yada çekiçi beklenirdi. Bu tank yerine yenisinin gelmesi haftalar yada Aylarda beklenebilirdi. 

Alman savaş kayıtlarına göre Alman Tigerların neredeyse yarısı düşman tarafından değil tankı kullanan personel tarafından düşman eline geçmemesi için imha edilmiştir. Tigerları üretim maliyeti 250.000 Mark civarındaydı. Tankların üretimi zahmetliydi. Amerikalılar günde 50 adet Ruslar 80 Adet Tank üretebiliyorlardı. Almanlar sadece bir tane tank üretebiliyorlardı çünkü bu Tank el yapımı bir tanktı. 

Tankı kullanmak çok zor ve zahmetliydi. Tankın taretinin 360 derece dönmesi 1 dakika sürüyordum T34 için bu süre 18 saniyedeydi. Wittman gibi subaylar savaş esnasından tareti hareket ettirmek yerine paletleri hareket ettirmek onları için zaman açışından daha hızlı oluyordu. 

Savaşın bittiği 1945 tarihinde çalışır sadece 300 adet Tiger tankı kalmıştı. Bu tanklarda Fransızlar ve Ruslar arasında bölüşüldü.  Dünyada suanda 24 adet tiger tankın var olmaktadır.  İngilizlerin Kuzey Afrikada ele geçirdikleri 131 numaralı Tiger tankı %100 orijinal ve çalışır durumda aksamı değiştirilmemiş bir tank. 


Tiger -1 ortaya çıkmadan yapılan prototiplerde ; Porsche tarafında; Tank üzerinde benzinli bir motor kullanmayı reddetti. Onun yerine Dizel elektrik hibrit motor kullanmak istedi. O dönemin şartlarına göre bu fikir dahiceydi. Porsche kendi tasarımında akslar, dişliler ,şasi veya ağırlık yapan parçalar yoktu. Bozulmaya müsait parçalarda yoktu. Tank ön tarafındaki çer dişlilerinde 2 adet Elektirik motoru vardı. Öndeki elektirik motorları arka taraftaki dizel motora bağlanmıştı. Dizel motor jeneratör gibi çalışıyor ve elde ettiği elektriği ön motorlara iletiyordu. Porsche kendi tasarımı hem hafif hemde daha basit bir tasarımdı. 1942 de iki prototip gösteriye çıktı bu gösteride Porsche tankı arıza yaptı ve yanmaya başladı. Bu tank fikri böylece tarih sayfalarında yerini aldı.


30 Ekim 2022 Pazar

Barbarossa Harekatı

 

    Hitlerin karşısında şimdilik sadece İngiltere kalmış ancak Hitler kuvvetlerini İngiltereye gönderemezdi çünkü arada kara bağlantısı yoktu. Fransa gibi kolay elde edemeyeceğinin bilincindeydi. Önce İngiltere ile barış imzalama teklifi götürdü ancak İngiltere bu telifi reddetti. Eğer kabul edilmiş olsaydı İngiltere Almanyanın hakimiyetini kabul etmiş olacak Hitler tarafından da batı cephesindeki kuvvetlerinin bir çoğunun Doğu cephesine kaydırıp Rusya üzerinden daha fazla baskı kurmak imkanı olacaktı. İngilterenin barışa razı etmek için İngiltereyi istila için savaşı başlattı. İlk aşamada Luftwaffe güvendiği için ilk hava saldırısına girişti Almanya ve Fransadan kalkan uçaklar İngiltere hava sahasına girdiklerinde ummadıkları bir olay ile karşılaştılar İngilizler savaşın kaderini değiştirecek bir buluş yapmışlardı RADAR. Alman hava kuvvetlerinin yerlerini ve istikametlerini 5 km uzaktan keşfedebiliyorlar buna göre savunma yapıyorlardı. İngiliz hava kuvvetlerini saf dışı bırakmak isteyen Alman hava kuvvetleri her saldırından ağır kayıplarla geri dönüyorlardı. Buna karşın Alman hava kuvvetleri ingiliz hava-deniz  üstlerini ve endüstri merkezlerini hedef alıyorlar, Londra 1 ay boyunca her gün aralıksız bombardımana tutuldu.  Bu bombardımanlarda 40.000 kişi ölmüş 20.000 kişide yaralanmıştı. Bir milyondan fazla insandan evsiz kalmıştı. İngiliz hava kuvvetleri karşı saldırıya geçmiş savaşında başında beri ilk kez Berlin bombalanmaya başladı. Buna karşın Rusya Doğu cephesinde saldırılarına devam ediyor ve Almanlar için bu saldırı artık tehlikeli olmaya başlamıştı. Bu duruma karşın Hitler İngiliz cephesinin kapatılması Doğu Cephesine yoğunluk verilmesini istedi. İngiliz cephesindeki harekat başarısız olarak değerlendirilmiştir. Bu saldırıda İngilizler 700 adet uçak kaybederken Almanlar 3.000 adet uçak kaybetmişlerdi. 2 Ay içinde Londraya atılan bomba sayısı 20.000 olarak tespit edilmişti. İtalyada Mussolini Almanya gibi güçlü bir ülke olarak kendini görmüş   devletin başına gelince yayılmacı bir politika izleyerek Arnavutluğu işgal etmiş ve ele geçirmişti.  Almanyanın tutum ve davranışından etkilenerek Almanyaya katıldı. Bu durum ardından Yunanistanı işgal etmek isteyen Mussolini Ultimatom gönderdi İtalyaya katılmasını istedi. Yunanistan reddedince Arnavutluktaki ordularını Yunanistana gönderdi. Ancak Mussolini'n istediği gibi işler gitmeyince Yunanistan İtalyan ordusuna savaş açtı ve dağıttı ayrıca Arnavutluğun yarısını ele geçirdi.  Bunun karşında Almanya İtalyanın yardımına gelerek Yunanistanı işgal etmeye başladı. 27 Nisanda Başkent Atina düştü. Yunanistan ve Girit adası Mihver kuvvetlerinin denetimi altına girdi. Hitler ve Mussolini Balkanlarda yayılmacı bir politika izleme kararı verdiler ve Slovakya, Macaristan, Romanya, Yugoslavya, Bulgaristan ele geçirildi. Yugoslav hava kuvvetleri bir darbe yaptı ve Mihver kuvvetlerinin ele geçirdiği Yugoslavya'nın Mihver devletlerden ayrıldığını ilan etti. 

Mussolini ve Hitler Yugoslavyaya savaş ilan etti. Alman hava kuvvetleri hemen harekete geçerek (Luftwaffe) Yugoslavya hava kuvvetleri üslerine ve Belgrada yoğun hava saldırısı başlattı. Mihver devleti güçleri Romanya sınırından Yugoslavya topraklarına girdi. Yugoslavya kuvvetleri İtalyanın elinde olan  Arnavutluğun bir kısmını ele geçirdiler ancak diğer cephelerde güçlü bir savunma sergileyemeyen Yugoslav kuvvetleri bir bir cephelerden geri çekilmeye başladı. Kaybetmesinin nedeni olarak kötü eğitim zayıf teçhizat ordu içerisinde hırvatların isyan etmelerini göstermektedir. Yugoslavya Mihver güçleri tarafından işgal edildi.


Hitler Balkanlarda istediği sonucu aldıktan sonra gözünü Doğu Cephesine Rusyaya yönlendirdi.  Romanya Sovyet sınırına 680.000 kişilik kuvvet yığdı. Bu savaş için Almanlardan 3.500.000 askeri ve  1.000.00 müttefik askeri sınıra geldi. Hava kuvvetleri keşif görevlerini yaptılar ve sınıra malzeme yığıldı. Sovyetlerin ise bu hareketten habersiz ve kendi aralarında yapmış oldukları anlaşma nedeniyle birbirlerine saldırmazlık anlaşması yapıldığı için bir harekat beklenmiyordu.


Hitler ve Generalleri 3 Ordu grubuyla Sovyetlerin bazı kent ve bölgelerin istila edilmesi üzerinde anlaştılar, Esas Alman darbesi ise Moskova üzerine yapılacaktı. Plana göre Kuzey Ordular Grubu Baltık devletleri üzerinden Rusyanın. Kuzeyine devam edecekler. Merkez Ordular Grubu Merkez Rusyanın Batı Kesiminden Moskovanın üzerine gidecek, Güney Grubu ise yoğun nüfuslu tarım potansiyeli yüksek Ukrayna üzerinden devam edip Kievi alacak doğu yönünde devam ederek güney Rusyanın bozkırlarına ve zengin petrol yatakları olan Kafkasyaya gidecekti. 


Mihver devletlerine bağlı 4.500.000 civarında asker 600.00 Tank, Sovyetler Birliği sınırlarını geçtiler. Panzer Kuvvetleri yüzbinlerce Sovyet askerini çembere almaya başladılar, Yıldırım harekatının bir parçası olan Alman Hava kuvvetleri ilk haftasında Rus hava kuvvetlerinin ülkenin batısındaki unsurlarının tümünü imha etti. Kızıl ordu bu hareket neticesinden geri çekilmeye başladı. Alman Tank grubu Odessaya ilerlerken Sovyet Batı Kolordusunun karşı ataklarına maruz kaldılar Rusların koordine edemedikleri tank birlikleri Almanların başarılı manevraları sonrasında  geri çekilmek zorunda kaldılar. Buna rağmen Alman ordusu çok büyük kayıplar verdiler. Bunun sonucunda birinci Panzer Grubu Kiev üzerine ilerlemek üzerindeyken Güneye çark ederek Güney Ordular grubu ile birleşerek Güneyede konuşlanmış Rus ordusunun çembere aldılar. Uman Muharebesi olarak Kızıl ordu kayıpları tutsak yada ölü-kayıp olarak 300.000 kişiyi bulmuştur.

 


Hitler Fransada olduğu gibi hızlı ilerleme gösterememişti. bundan memnun olmayan Hitler, Alman doktorlar ile görüşerek Alman askerlerine pervitin adında bir hap verilmesini kararlaştırdılar. Bu hap uyuşturucu kökenli bir maddeden üretilip, Hapı alan askerlerin 3 gün 3 gece uyumadan savaşmalarını sağlamak amacındaydılar. 


Alman taaruzlarının direnci sertleşen Sovyet kuvvetlerinin çabaları ile hızla düşmeye başladı. Guderian tank birlikleri Moskova'nın bahçe kapısına kadar geldiler ancak Sovyet kuvvetleri ile yaşanan sert çatışmalar sonrasında Alman ordusuna çok büyük kayıplar verdirdiler. 1 Ay süren çatışmalar sonrasında Kızıl ordu birlikleri dağıtıldı. Bu süreç sonucunda da Barbarossa Harekatı başarıya ulaşmış oldu. 


Bundan sonraki hedef de Moskovaydı. Ancak Hitler Harekatın yönünü Kieve çevrdi. Alman Generaller Moskovaya ani bir harekat düşünürken Hitler Alman generalleri dinlemedi. Hitler göre Ukraynadaki Hububatın ve ağır sanayinin Ruslardan alınıp kendi kontrollerine alınması gerekiyordu. Bunun sonucunda Kiev ordusunu hızlı bir şekilde kuşatmaya başladılar. Stalin Genel kurmay başkanın bu savaşın kaybedilmesinden sonra görevden aldı ancak yerine yeni bir komutan atamadı, Kiev ordusu kendi tümen komutlarının sorumluluğuna bırakıldı. General Guderian ordusu çembere almak için harekete geçti. Ancak Kızıl ordu kolay bir şekilde teslim olmadı. Alma Hava Kuvvetleri çemberdeki birliklerin üzerine yoğun bir bombardıman düzenlediler, Alman kuvvetler bundan sonra çemberi daralttı. Kanlı çatışma sonrasında Kızıl Ordu dağıtıldı. Kiev düştü. Alman kayıtlarına göre 600.000 asker ölü veya esir.  Hitler Kiev muharebesi Avrupanın en büyük muharebesi olarak nitelendirdi. 



Kiev Muharebesi sonrasında Hitler Moskovaya yönü çevirdi. Panzer ordular yeniden düzene geçerek Tayfun harekatı kod adında hareket ile Moskovaya yönünü çevirdiler.  Ancak Guderian birliklerinin toplarlanması biraz zaman aldı ancak hazırlıklar tamamlandıktan sonra harekat başladı. Alman kuvvetleri Rus kuvvetlerini iki büyük çembere aldılar. 


Kuzey Ordular Grubu Leningrad doğusundaki demiryolunu kontrole almak için harekete geçtiler. Rostov'un işgal edilmesiyle Kafkasyanında yolu açılmış olacaktı. Alman ordusu çok fazla ileri saflara geçmişti bunu fırsat bilen Kzıl ordu karşı atak yaparak saldırıya geçti ve Rostovu Almanlardan geri aldılar. Bu geri çekilme Alman kuvvetlerinin Doğu cephesindeki ilk önemli geri çekilmedir. 4 öncü pazar Kuvvetleri Moskovo'ya karşı harekete geçtiler ve Kremlin Sarayının 30 KM sine kadar gelmeyi başardılar. Alman Kuvvetlerin Moskovoya en fazla yaklaştıkları hat burasıdır.  Kasım Ayında 3 ve 4 öncü panzer ordularının ataklarıda bir ilerleme sağlayamadı. Guderian bu ataklar sonrasında taaruzu durdurma ve savunma hatlarına çekilme kararı verdi. 


Savaş devam ederken. Moskova da hava değişmeye başladı, yolları çamura dönüştüren çok şiddetli yağmurlar başladı, bu durum Alman askerleri atları ve araçları için kötü bir durum oluşturmaya başladı. Askerler kış için hazırlıklı değildi. Alman komutanlar savaşın bir kaç ay içinde biteceğini düşünerek askerlerin kış kıyafetlerini getirmemişlerdi. Alman ve Rus demir yollarını ray aralıklarının farklı olmasından dolayı Almanlarında ikmal malzemesinin taşınmasını güçleştiriyordu.

Saldırılar Hitlerin emri ile durduruldu. Bu aşamadan sonra sıra Kızıl Ordu kuvvetlerinin saldırısına geçti. Ancak Hitlerin son bir şansını denemek için Alman Hava kuvvetlerinin Luftwaffe  ile bir saldırı gerçekleştirmek istedi. Bu saldırı bir kısım işe yaramış olsada Kızıl ordunun Alman kuvvetlerinin sıkıştırmasını bir nebzede önledi. Bu saldırı sonrasında Kızıl ordunun atakları durdu. Bu saldırı sonrasında Alman kuvvetleri Moskova önlerinden 100-250 KM ileriye gönderilmiş oldu. 

Alman ordusunun yenilgisiyle sonuçlanan Barbarossa Harekatı Kızıl ordu ve Rus halkı için başarı oldu. 

27 Mart 2022 Pazar

ERWIN ROMMEL - AUFTRAGSTAKTİK, TRUPPENFUHRUNG, Blitzkrieg, Wüstenfuchs

    


  2 Dünya Savaşının akılda kalan komutanlarından ERWIN ROMMEL 1891 Alman İmparatorluğunun topraklarında dünyaya geldi. Orta sınıf elit tabakadaki bir aileden gelen ROMMEL çocukluk hayallerinde zeplin tutkusundan dolayı asker olmaya karar verdi. Piyade sınıfından orduya giren ROMMEL 1911 de Danzig - Kriegsschule gönderildi. Okulda orta seviyede subay başarı gösteren ROMMEL. 1912 alında teğmen olarak göreve başlamasından sonra 1. Dünya Savaşı ortaya çıktı. 124. Piyade görevi yapan ROMMEL batı cephesinde Fransızlara karşı savaştı. Madalyalar kazanarak başarı sağladı. 1915 üst teğmen olduktan sonra dağ taburuna gönderildi. Romanya Cephesinde savaşa gönderildi. Burada ilk kez farklı bir savaş stratejisi ile savaştı 1917 de Almanlar yeni bir  savaş taktiğinde hız, esnekli, yaratıcılık  farklı bir savaş taktiği ile savaşmaya başladılar. STOSSTRUPP denilen bu taktik ile düşman hatları arkasına geçilerek karşı tarafın ikmal hatlarının kesilmesi taktiği idi. Gözü pek tutkulu komutanların yapabileceği bir taktik idi. Romanya'dan sonra ITALYA cephesinde de savaştı ve başarılı oldu ve Yüzbaşılığa yükseldi.

Piyade okuluna eğitmen olarak atandı, 1932 de Binbaşılığa terfi etti. Goslardaki Avcı taburunun komutanlığına getirildi. 1935 de Yarbaylığa yükseldi ve eğitim subaylığına devam etti. 1937 Piyade Taaruzu kitabı yayınladın bu kitap asker anısı olmaktan çıktı ve askeri okullarda okutulan kitap oldu. HİTLER JUGEND örgütünde eğitmen olarak göreve devam etti ve  Albaylığa yükseldi. İlhak edilen Avusturyada askeri okullarda eğitmen olarak atandı. 1939 da Tuğgeneralliğe yükseldi. 1940 da Fransaya savaş açmadan 10 panzer tümeninden 7 nci panzer tümenin komutanlığına getirildi.  

Şimdiye kadar tabur komutanlığı deneyimi yoktu ve zırhlı birlik komutanlığı deneyimide yoktu. Bu eksiklere rağmen göreve getirildi. Düşmanın pes etmesi için üzerine gildilmesini gerektiği düşünülüyordu. 1940 Mayısda harekat başladı. 10 panzer tümeni Fransa üzerine yarma harekatı ile devam edilmesi kararı verildi. Yıldırım hareketi ile düşmanın arkasına geçip ikmal noktalarını kontrol edip düşmanı ablukaya alıp, imha edecekti. Nehiri geçmek için hemen botlara panzerleri yükleyip diğer birlikleri beklemeden hemen taarruza geçti. Fransızları hazırlıksız yakalayıp  düşürmek istemekteydi. Kolordu komutanın emirlerini dinelemiyor. Diğer panzerler ile beraber haraket etmesi gerekirken haraket etmiyor. 5 nci panzer tümenin komutanı ile geçinemiyordu. Kafasına göre haraket edip bildiğini yapıyordu. ROMMEL hızlı hareket ederek nehiri  geçip diğer tümenleri arkada bırakıp hızlıca ilerledi. Almanlar 7 inci tümenin düşman tarafından ele geçirildiğini zannedip telsiz bağlantısınıda kaybettikleri için telaşa düştüler. Tekrar bağlantı kurulduğunda ROMMEL Fransız hattını yarmış. Arrasa geçen ROMMEL ilk İngiliz çatışmasında başarı gösteren Alman hattının yarılmasını önledi. 

Müttefiklerin Dunkrikden kaçamayan birliklerini esir aldı. Taarruz esnasında ortadan kaybolarak hızlı hareket etmesi ile  ünlenen ROMMEL hayalet birlik olarak anılmayan başladı.

Fransız cephesinin 2 nci evresinde büyük başarılar elde ettik. Düşman hattını yaran ilk tümen olan 7 inci tümen batı Fransanın işgalini gerçekleştirdi. 240 KM yolu bir günde kat ederek büyük bir üne kavuştu. Panzer tümen komutanları arasında en aktif ve en atılgan olan ROMMEL. 97.000 asker esir almış, 400 Tank, 4000 Kanyon, 64 Tanksavar 277 Sahra Topu ele geçirdi.  Alman savaş taktiğinin ana felsefesi  Helmut Bernhard von Mottie tarafından söylenmiş,  düşmanın ana unsurları ile temas edildikten sonra hiçbir plan geçerliliğini koruyamaz. Almanların taktik sistemden ziyade bir komuta metodu olan AUFTRAGSTAKTİK benimsemelerine yol açmıştır. 

Bu methoda üst seviye komutanlar hedef en sade ve net şekilde belirler, Sahadaki birlik komutanlarıda mevcut yöntemle nasıl ve ne şekilde yapılacağına karar verirler. Hız,Esneklik, Lojistik,Hareket 4 maddeninden olması gerekli idi. Bu seviyede işletilmesi için Subayların  en iyi şekilde yetiştirilmesi gerekiyordu. Alman subayların Avrupdaki subaylara göre daha eğitimli, maharetli, disiplinli olmaları gerekiyordu. Alman takdiğinde önemli olan şey komuta becerisi idi.

Osmanlı Döneminin Subaylarının çoğunundan AUFTRAGSTAKTİK taktik yöntemi ile yetiştirilmişlerdir.

Savaş sonrası yayımlanan TRUPPENFUHRUNG talimnamesi ile bir ordunun muharebe gücü subay ve asker kalitesi belirlerdi. Muharebe akibetide hareket esnasında manevra, sevk ve idaredeki hızı belirlerdi. 

Savaş enasında vaziyet hızlı ve en iyi şekilde değerlendiren komutan savaşı kazanırdı. ROMMEL in bu doğal becerisi sayesinde diğer komutanlardan bir adım önde çıkıyordu. Yukarıdan dur emri gelmesine rağmen eğer bir fırsat kaçacağını görebiliyorsa emri kimden gelirse gelsin dinlemiyordu.  Savaş sırasında tank üzerinde ve ön saflarda yer alarak savaşın işleyişi hakkında daha net bilgi sahibi olmak için bağlı birlikleri ile telsiz temasında bulunur. Ast Subayların işlerini denetler askerin üzerinden gözünü ayırmazdı. 

Üst Yönetim için başarılı olması gerekiyorsa herşeyi yapabilirdi. 


ÇÖLDE ŞAVAŞ

MUSSOLİNİ  Almanlardan yardım istedi ve ROMMEL TümGeneralliğe terfi ettirilerek birlik başında ITALYA ya gönderildi. Şubat 1941 Trablusgarp gelen komutan 2 Nisan ElAgilayı aldı. İtalyanların ve Almanların daha ileri gitmemesini iletmelerine rağmen kendisi İngilizlerin zayıf olduğunu sezerek İngilizlerin üzerine gitti. Birliklerini 3 e ayrılarak saldırıya geçti.

Bingazi , Derme Mechilli ele geçirilidi. Hedefinide İngilizlerin sömürge yolu olan Süveş kanalı olarak belirledi.  Hızı kesmeden Tobruk kuşatıldı. Ancak Tobruk Almanların başının belası olmuş bir türlü düşürülememişti. ROMMEL devam edebilmesi için takviye almasın ve desteklenmesi gerekiyordu. Çünkü karargahtan çok uzağa gitmişti. Destek alamadı. İngilizler takviye yapıyor ve askeri kuvvetlerini güçlendiriyordu.  Almanya azda olsa destek verebildi ve Afrika Panzer Grubunu kurup ROMMEL i KoreGeneralliğe yükseltti. ingiliz 8. Ordu yeniden tazelenmişti.  İngilizler hazırlandıklarında taarruza geçtiler ROMMEL tutunamayacağını anlayınca adım adım geri çekilmeye başlar. Başladığı yere  geri çekilir. Hava ve Logistik desteğin önemini anlayıp yaptığı hatları ve planlarını yeniden gözden geçirdi. 

En büyük hatası askerlerinden çok büyük isteklerde bulunması ve askerlerini çok zorlamasıydı. ÇÖL TİLKİSİ olarak anılan ROMMEL 21 Ocaksa yeni takviyeleri ile toparlandı ve yeni taarruz başlattı. 4 Şubatta GAZALA ya vardı. ORGENERAL terfi ettirildi. Elindeki birlik adıda Afrika Panzer Ordusu oldu. İngilizler ağır bir yenilgi alarak Tobruku bırakıp Mısırın içerisine doğru çekildiler. ROMMEL adını tüm Dünyaya duyurdu ve Maraşellik ünvanını kazandı. 

El Alamein kadar ilerledi ancak bu ilerleme sonrasında ikmal , istihbarat ve ikmal gücü olarak zayıflamışlar bu durumda kuvvet İngilizlere geçmişti. ROMMEL in amacı düşmanı açık alana çekmek ve düşmanı parçalara bölmek ve küçük lokmalar halinde imha etmekti. 

Çöl ikliminden de dolayı 2 KASIMda geri çekilme emri verildi. Başarılarının biride Tüm ordusunu arkasında İngiliz ordusunun kovalamasına rağmen tüm orduyu Trablus geri çekebilme başarısıdır. 

Yeni yapılandırılan Afrika Ordular Grubunun başına getirildi. Almanyaya geri döndü. 


KARŞI ATAK

    Almanların Doğu Cephesinde istikrara kavuşmasından sonra kaynaklarını Afrikaya yönlendirme kararı ile 7 Aralıksa Pasifikteki Japon tehditlerine karışılık vermek için 21 Ocak 1942 de ROMMEL karşı atak vermek için geri çekilme haberi yayıldı. Ancak  bu geri çekilme haberine İngilizler ihtimal vermiyorlar Londra dan istihbarat istiyorlardı. Ingilizler  tereddüt içerisinde beklemeye başlamışken; 21 Ocak günü General Almanların en iyi bildiği taktik Blitzkrieg taktiği yani yıldırım harekatı. Durdurak bilmeyen ve hareket dayalı bir taktik olan bu taktikte; Ecdebiyye, Bingazi ele geçirilmişti. Gazzala Savunması önünde ROMMEL Afrika Cephesi denince ilk akla gelen ve etrafın kan gölüne döndüğü bu savaşta; 90.000 kişilik Mihver ordu 150.000 aşkın müttefik ordusu bulunyor. Mayıs ayı ortalarında 1 hafta gündüzleri doğu yönünde geceleri ise ters yönde hareket etmektedirler, İngiliz hava birlikleri gündüz keşif repolarında Gazala sahil şeridine büyük miktarda birlik aktarıldığını rapor etmişlerdir. Doğal olarak İngiliz kuvvetleri doğu cephesine yığınak yapılıyor raporu ile ROMMEL taktiği ile  ingilizlere Almanlara sahile yığılıyorlar buradan çıkarmak yapacaklar şeklinde öngörüde bulunmuşlardır.  Cephe gerisinde eski uçak motorlarına yüklenen kamyonlar tozu toprağa katmaktadır. İngiliz hava kuvvetleri cephe gerisinde piyade birliklerine kıyasla motorize ekiplerin takip ettikleri raporunu iletmişlerdir. Bu yanıltmacayı da İngilizler görememişlerdir. 21 Haziran 1942 de Tobruk  düşmüş ve 35.000 Biritanyalıda şehirle beraber esir düşmüştür. Adını dünyaya duyurmuş ve Maraşelliğe yükseltilmiştir. ROMMEL Alman ordusunun propoganda aracı olmuş Alman haklının en sevdiği düşmanlarınında en korktuğu komutan haline gelmiştir. Askerleri arasında bir idol haline gelen ROMMEL yaşayan bir Alman efsanesi olmuştur. Çöldeki bu savaş sonrasında ona bir lakap bulmuşlardır. Çöl farelerini avlayan Çöl tilkisi yani Wüstenfuchs.. Bu denli büyük çaplı ve eşit sayılardaki savaşlar arasındaki başarıyı küçük detaylar belirler bazen motivasyon bazen kumandanların zekasıdır.  

    ROMMEL in bu savaşlardaki başarısının kişisel zekasının yanıdan birde istibahrat işi vardır. İtalyanların Müttefiklerin Afrika kuvvetlerin Amerika ile yazışmaları sırasında konsolosluktaki haberleşme kodunun kırmışlardır. ROMMEL karşı tarafın ne zaman hangi pozisyonu alacağını önceden haber aldığı için birliklerinde ona göre karşı atak ile cevap vermekteydi. Yıldırım saldırısı ile ilerleyen ROMMEL in ekibi , Haziran sonuna kadar El Alamein kadar ilerlemişti. Buranın ardı artık Süveyş kanalı idi. İngilizler için buranın düşmesi savaşın kaybedildiği anlamına geliyordu ve var güçleri ile burayı savunmaları gerekiyordu. Almanların İngiliz  kodlarına sızdığının anlayan Amerikalılar kodlarını değiştirdi. ROMMEL kendisinden 2 kat büyük olan düşmana karşı artık bundan sonra körlemesine savaşmak zorunda kalacaktı. Akaryakıt ve hava saldırıları, yeterli tank kalmaması, askerlerin uzun süre savaşması yüzünden yorgun düşmeleri neticesinde   ROMMEL daha fazla dayanamadı ve çekilme kararı vermek üzereydi.  ROMMEL; ölenler şanslı onlar için herşey bitti. Kalanlar bir şekilde savaşmak zorundaydı. Almanların akaryakıt taşıyan gemilerinin batırıldığını öğrenen ROMMEL karısına yazdığı mektupda düşmanın çokluğu bizi ezdi diyordu. Siper savaşına girdiğinde asker  sayısı İngilizlerde daha çok olduğu için savaşı daha çok askere sahip taraf kazanacağını bildiği için ROMMEL çekilmeye karar verdi. ROMMEL hitlere mektup yazarak artık kazanma şansı yok geri çekilmek için izin istedi. Hitler ise ya ÖL yada ZAFER kazan dedi. ROMMEL emri dinlemedi ve geri çekilme emri verdi, bundan sonra bir başka savaş olacaktı "hayatta kalma savaşı" aştığı çölü tüm askerlerinin hayatlarını kurtarmak için nizami bir şekilde geri çekmeye başladı.  1943 ylında ROMMEL askerlerini  Tunusa ulaştırmayı başardı. Bazı tarihçilere göre Alman Kolordusunun hayatını kurtarmak için binlerce kilometrelik çölü koşarca aşması ROMMEL in en büyük başarısıydı. 

ROMMEL askelerinin Almanyaya göndermek istesede Hitler buna karşı çıkmış sadece kendisinin gelmesini emretmişti. Afrika Cephesinde 130.000 civarı asker esir düştü.


B Ordular Gurubu Komutanı Fransanın batısındaki kısmı savunması için gönderildi. Müttefiklerin olası çıkarma için tedbir alan ROMMEL 2600 KM Atlantik kıyısı boyunca askerleri denetlendi.


Normandiya çıkarmasın sonrasında hasta yatağındayken Hitlere suikast girişiminde olan takım içerisinde adının çıkması sonrasında Hitlerin kendisini öldürmesini emretmesi sonucunda Hitlerin Ailesine bir kötülük yapacağını düşünerek Ailesini korumak için intihar etti. Generalin Suikast  takımında olup olmadığı hala tarihçiler tarafından da tartışmalı bir konudur.


13 Mart 2022 Pazar

WebDAV Method Kullanımı

                                                                                     


    WebDAV (RFC 4918) kaynakların dağıtılmış olarak yazılması ve versiyonlaması için HTTP'nin bir uzantısıdır. Bu uzantı HTTP yi genişletir ve dosya , belgeleri yönetmek için bir dizi HTTP yönetimi ve başlığını belirtir. Bu protokol aşağıdaki uzantın yöntemlerini içerir. 

PROPFIND : 
WebDAV belgelerin özellikleri olabilir ve istemciler bu özellikleri anlamak için bu yöntemi kullanır.
PROPATCH:
İstemciler, kaynakların özelliklerini ayarlamak, eklemek, kaldırmak için bu yöntemi kullanır.

MKCOL
WeDAV belgeleri koleksiyonlar halinde gruplandırmanıza olanak tanır, müşteri bu yöntem ile yeni bir koleksiyon oluşturmak için kullanabilir.

KOPYALA
İstemciler, bir hedef URL belirliği bir kaynağın bir kopyasını oluşturmak için bu yöntemi kullanabilir.

MOVE:
Bu kopyaya benzer ancak sunucunun bu işlemin bir parçası olarak kaynak, kaynağın silinmesi beklenir.

LOCK:
Bu yöntem istemcilerin belirli belgeyi kilitlemesini sağlar. Bu yöntem kötümser eşzamanlılık kontrolünü sağlar.

UNLOCK:
İstemciler önceden kilitlenmiş bir kaynağın kilidini açmak için bu yöntemi kullanabilir.

WebDAV yönteminin "dosya merkezli" işlemler olduğuna dikkat etmek gereklidir.  Kaynakların kolayca kopyalanabilen, üzerine yazılabilen, yeniden adlandırılabilen v.b dosya nesneleri olduğunu varsayarlar.  Ancak çoğu RESTfull web hizmetlerinde kaynaklar dosya değildir ve böyle bir dosya merkezli görünüm genellikle uygulama kaynaklarıyla kolayca eşleşemez.

WebDAV  genellikle belirli bir uygulama etki alanlarının ihtiyaçlarını karşılamak için HTTP nin nasıl genişletileceğinin bir örneği olarak gösterilir. WebDAV uzantıları istemcilerin uzak sunuculardaki belgeleri veya dosyaları düzenlemesine, yönetmesine izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Bir kaynağı kopyalamak için örnek;

# Request to copy a resource
COPY /report/working/2010.pdf HTTP/1.1
Host: www.example.org
Destination: http://www.example.org/projections/2010.pdf

# Response
HTTP/1.1 201 Created

İstekte, istemci bir hedef başlığı aracılığıyla kopyanın hedefini seçer. İstemci bu yöntemi özellikler veya koleksiyonlar gibi diğer WebDAV kaynaklarına uygulayabilir. İstemci ayrıca sunucunun bir overwrite üstbilgisi sağlayarak hedef URL de var olan herhangi bir kaynağı geçersiz kılması gerekip gerekmediğini veya bir koleksiyonu kopyalarken derinliği belirtmek için bir Derinlik üstbilgisi belirtebilir.

# Request to copy a resource
COPY /report/working/2010.pdf HTTP/1.1
Host: www.example.org
Destination: http://www.example.org/projections/2010.pdf

Overwrite: F

# Response
HTTP/1.1 201 Created

Benzer şekilde bir kaynağı bir konumdan başka bir konuma taşımak için MOVE yöntemini kullanabilirsiniz.

# Request
MOVE /report/working/2010.pdf HTTP/1.1
Host: www.example.org
Destination: http://www.example.org/projections/2010.pdf

# Response
HTTP/1.1 201 Created
Location: http://www.example.org/archives/this-resource

Hem COPY hemde MOVE yöntemleri atomiktir ve sunucular arasındaki kaynaklara bile uygulanabilir. Örneğin; fiili taşıma işlemi kaynak sunuculardan bir veya daha fazla kaynağın hedef sunucuya yerleştirilemesi ve ardından kaynak sunuculardaki kaynakların kaldırılması gerektirebilir. Sunucu kaynağı yalnızca hedef sunucuda başarılı çoğalttığında kaldırabilir.  Bu yöntemler ayrıca istemcilerin sunucular arasında kaynakları  kilitleme, kilidini açma ve hatta kopyalama gibi ayrıntılarla ilgilenmesini gerektirir.


27 Şubat 2022 Pazar

RestFull WebService - Kaynak Taşıma

 

   Kaynağı taşıyabilen bir denetleyiciye bir bağlantı şablonu eklenmesi gerekir. Taşıma isteği göndermek için POST kullanılır. İsteği işledikten sonra yanıt kodu 201 veya 303 sonuca bağlı olarak döndürülür.

Bir hareketin anlamı tamamen uygulamaya özgüdür. Kaynağın aynı veya farklı bir sunucuda farklı bir konuma gönderiliyor ve orjinal siliniyorsa,  yeniden kopyalamak anlamına gelebilir.  Alternatif olarak, bir kayanğın durumunu değiştirmeden değiştirmek anlamına da gelebilir. Bir hareketin ne anlama geldiği ve sunucunun bunu nasıl uyguladığı hakkında ve  her iki durumunda da sabit olmayan bağlantı sürdürmek için müşteri kendi başına işi yapmak için endişelenmemelidir.

Bir fotoğraf albümünü ele alırsak, Albümün bir arkadaşlar klasörünün parçasıdır. Müşteri yaratılan albümü aile albümü klasörüne taşımak isterse Sunucu URI lerini albüm kategorisinde, bu taşıma işlemi albümün URI  inde bir değişikliğe neden olur.

Bir kaynağı taşımak, kopyalamaktan çok farklı değildir. Bu durumda sunucu istemcinin bir hedef için kriter sağlamasına izin vermek için bir URI veya URI  şablonu sağlayan bir kaynak oluşturur.

# Request
GET /albums/friends/2020/08/1011 HTTP/1.1
Host: www.example.org

# Response
HTTP/1.1 200 OK
Content-Type: application/xml;charset=UTF-8

<album xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom">
   <id>urn:example:album:1011</id>
   <atom:link rel="self" href="http://www.example.org/albums/2020/08/1011"/>
   <link-template rel="http://www.example.org/rels/move"
       href="http://www.example.org/albums/friends/2020/08/1011/move;
                t=dc4128786d463dc7e40c18457d1826fa?group={category}"/>
   <category>friends</category> > Kaynağın kategorisini değiştirmek için URI şablonuna sahip bağlantı..
   ...
</album>

Bu gösterimde sunucu, istemcinin bir kategori belirtmesi ve kaynağın taşınması için bir URI şablonu kullanır.

# Request
POST /albums/friends/2020/08/1011/move;t=dc4128786d463dc7e40c18457d1826fa?
   group=family HTTP/1.1 > Kategoriyi değiştirme talebi

Host: www.example.org
Content-Length: 0

# Response
HTTP/1.1 201 Created
Content-Type: application/xml;charset=UTF-8
Location: http://www.example.org/family/2020/08/1021 > Yeni Kaynak.
Content-Location: http://www.example.org/family/2020/08/1021

<album>
   <id>urn:example:album:1021</id>
   <atom:link rel="self" href="http://www.example.org/family/albums/2020/08/1021"/>
   <category>family</category>
...

Bu isteğin sonucu URI http://www.example.org/albums/ adresinde yeni bir kaynaktır. aile /2020/08/1021

Sunucu, müşteri orjinal albüme erişmeye çalıştığı durumlarda bir 410 veya 4040  döndürebilir.

13 Şubat 2022 Pazar

RestFull WebService - Kaynakların Birleştirilmesi

 

   Kaynakları bileştirmek için uygulamaya özel bir denetleyici kaynak tasarlamak gereklidir. Müşteri alt birleştirilecek kaynakların URI leri veya tanımlayıcıları ile bu URI bir GET isteği uygular, bu işlem için denetleyici sorgu parametleri olarak kullanılır. Sunucu Last-Modified ve ETAG döndürür. Temsilcinin gövdesinde birleştirilecek kaynakların bir özeti ile başlığını içerir. Varlık etiketine bir sıra numarası veya bir zaman damgası rastgele verilir. Özeti doğruladıktan sonra, istemci If-Unmodified-Since ve If-Match bir POST isteğinde bulunur. Birleştirilmeye neden olmak için aynı URI, If-Match başlıkları ile desteklenir.

Birleştirmeden sonra If-Match başlık değeri bir işlem günlüğünden saklar ve URL'in URI içeren bir Konum başlığı ile 201 yanıt kodunu döndürür. Gelecekte bir müşteri aynı If-Match değeri 412 döndürür.

Bir birleştirme sunucuya sunulan iki veya daha fazla kaynağı içerir. Müşterinin iki belgeyi birleştirmenin ayrıntıları sunucuya bırakılmalıdır. Burada müşterinin iki albümü yeni bir albümle birleştirmek için URI alma isteği görünür.

# Request
GET /albums/merge?src=urn%3Aexample%3Aalbum%3A1011&
   dest=urn%3Aexample%3Aalbum%3A1012 HTTP/1.1 > Birleştirilmekte olan kaynakların mevcut durumu alma talebi

Host: www.example.org

# Response
HTTP/1.1 200 OK
Cache-Control: no-cache
Content-Type: application/xml;charset=UTF-8
Last-Modified: Sun, 08 Nov 2020 04:47:03 GMT > Gösterim için Last-Modified ve ETAG 
ETag: "d88a39e41c314f57917da04c920fd608"

<albums> > Birleştirilen kaynakların durumu
 <album>
    <id>urn:example:album:1011</id>
    <atom:link rel="self" href="http://www.example.org/albums/2020/08/1011"/>
    ...
</album>

<album>
   <id>urn:example:album:1012</id>
   <atom:link rel="self" href="http://www.example.org/albums/2020/08/1012"/>
   ...
</album>
</albums>

Bu örnekte, istemci birleştirmek için iki kaynağın tanımlayıcılarını sağlar ve sunucu birleştirilecek kaynakların bir özetini döndürür. Alternatif olarak kullanabileceğiniz birleştirme parametreleri olarak URI lerdir.

 istemci tarafında, önceki yanıttaki albümlerin durumunu müşterinin birleştirme isteği göndermeden önce yerel olarak sahip olduğu ile aynıdır.

# Request
POST /albums/merge?src=urn%3Aexample%3Aalbum%3A1011&
   dest=urn%3Aexample%3Aalbum%3A1012 HTTP/1.1 > kaynak birleştirme isteği

Host: www.example.org
If-Unmodified-Since: Sun, 08 Nov 2020 04:47:03 GMT
If-Match: "d88a39e41c314f57917da04c920fd608" > Önkoşulları

# Response
HTTP/1.1 201 Created
Location: http://www.example.org/albmus/2020/08/1091
Content-Location: http://www.example.org/albmus/2020/08/1091
Content-Type: application/xml;charset=UTF-8
Last-Modified: Sun, 08 Nov 2020 05:30:10 GMT
ETag: "48be3ab269550ee00a84eb5a1a44f330"

<album>
   <id>urn:example:album:1091</id>
   <atom:link rel="self" href="http://www.example.org/albums/2020/08/1091"/>
   ...
</album>

Sunucu, yeni bir birleştirilmiş kaynak oluşturur. Bu işlem sırasında ne olduğuna bağlı olarak sunucunun kullanım durumları talep ederse, sunucu orjinal kaynakları silebilir.

6 Şubat 2022 Pazar

CompTIA Güvenlik Sertifikası için Bilgiler #1


 *    E-Ticaret Web Sitesi sunucusu için günlükler incelenirken, saldırganın web sitesine JavaScript yerleştirerek sulama deliği saldırısı gerçekleştirdiği ortaya çıkmış kullanıcıları  kimlik avı web sitesine yönlendirmekte olduğu bulunmuş. Sorun Çözümü için siteler arasında komut dosyasının çalıştırmanın hemde SQL injection işinin durdurmanın birinci yöntemi kullanıcı girişi kontrol edip filtrelemek.

* Bir hedef değişkene verinin gönderebileceğinden daha fazla veri göndermeye dayanan saldırı türü "Buffer overflow"

* Şİrket ağındaki güvenlik sorunlarını test etmek için Spesifik test ihtiyacı doğmuş ise otomatik ve yarı otomatik araçları kullanarak, ağdaki çeşitli sistemlerdeki bilinen güvenlik açıklarını bulabilmek için en iyi bilinen yol "Vulnerability scan"

* WiFi ağını ihlal eden saldırganı WAP yönetim paneli aracılıyla gönderilen kimlik bilgileri varsayılan yapılandırma örneğidir.

* Saldırgan ağınıza sızdı ve veritabanınızdan verileri çaldı. Tüm Sunucular günlüklerini merkezi bir günlük sunucusuna iletecek şekilde yapılandırılmış. Merkezi günlükleri incelediğimizde iki gün öncesinde sonra hiç bir giriş bulunmuyor. Sunucuları kontrol ettiğimizde doğru sunuculara verilerin gitti öncelikle görülmüş. Ancak kesintiden sonraki verilerin kaybolması ARP zerilenmesi anlamına geliyor. Veriler farklı bir MAC yönlendiren MAC tablolarını değiştirmek için kullanılır.  Neden hiç veri gelmediği bu şekilde açıklanabilir.

* Web Sitesinde oturum açıp ziyaret ettiklerinde web sitesinden düşülüyor. Ağ dışı bilgisayardan denediklerinde de aynı hata alınıyor. Web Sitesi günlükleri kontrol edildiğinde hiç bir kayıt gelmediği görülüyor. "Typosquatting" adlandırılan gerçek Web Sitesine gitmedikleri sahte sunucu üzerinden bağlandıkları tespit edilmiş. 

* Ağ analizi için tehdit analizi oluşturularak geçmiş olaylarda benzer ağlarda bu işlemlere benzer tehditleri ihlal edenleri basitçe yakalamak için düşük seviyeli suç işlemlerinde ve profesyonel olmayan saldırganların tespiti için "Script kiddie" terimi kullanılır.

* Sızma testinde; archive.org, netcraft.com, sosyal medya kaynaklarından toplanan bilgiler için Pasif gerçekte bağlantı kurulmadan yapılan keşif.

* Kurum içindeki satış görevlisinin pc sinde bariz bir yavaşlama sözkonusu kontrol edildiğine ilk önce göze çarpan bir durum söz konusu değil. Ancak geçici klasörler kontrol edildiğinde JPEG dosyalarından çok fazla olduğu görülmüş, Bazı casus yazılımlar sistemden ekran görüntüleri alırlar ve onları internet bağlantısı kurulduğu anda gönderir yada geçici klasörde toplarlar.

* Hedef ağ alan adına sahte girişimlerle giriş yapma işlemine "DNS poisoning" DNS Zehirlenmesi veya etki alanını ele geçirilmesi denir.

* Küçük bir işletme için sızma testi yapılması gerektiğinde test için uzmana şirket adı ve web sitesi alan adı, Ağ Geçici Yönlendiricisi IP si verilmiş. Bu teste "Black-box test" Kara kutu testi minimum bilgi içeren testtir.


23 Ocak 2022 Pazar

Tek Seferlik URI Nasıl Oluşturulur

 

  URI amaçı yeni bir kaynak oluşturmaksa aşağıdakilerden birine dayalı bir belirteç oluşturmamız gerekir. 

Bir sıra numarası veya bir zaman damgası ile rastgele bir sayının birleşimi ile. Bir veya birden fazla kaynağı değiştirmek amaç ise ayrıca varlık etiketlerini ve jetondaki bu kaynak tanımlayıcılar ile birlikte URI kodlamalıyız.

Banka hesabı transfer örneğinde; Transferde bulunmak için sunucunun iki bankanın hesaplarında mevcut durumunun bir işlevi olan URI sağlaması gerekir. Böyle bir URI oluşturabilen kaynak;



# Request

GET /transfer-token?from=urn:example:org:account:1&

   to=urn:example:org:account:2 HTTP/1.1 > Koşullu bir istekte bulunmak için bir URI alma isteği;

Host: www.example.org

# Response

HTTP/1.1 200 OK

Cache-Control: no-cache

Link: <http://www.example.org/transfers;t=e6e3c89d4dfe7f3a818734a6237ccfc5>;

      rel="http://www.example.org/rel/transfer" > Koşullu URI

<accounts>> Kaynakların mevcut durumu..

   <account>

      <id>urn:example:org:account:1</id>

      <balance>200.00</balance>

   </account>

   <account>

      <id>urn:example:org:account:2</id>

      <balance>100.00</balance>

   </account>

</accounts

İstekteki kaynaklar jeton dağıtma makinesi gibidir. Müşteri aktarıma dahil olan hesaplar ve sunucular, Transferi başlatmak için URI ile bir bağlantı döndürür. Sunucu ayrıca hesapların mevcut durumunuda içerir.

Müşteri bağlantıyı kullanma kararını geri gönderilen alana dayandırmalıdır. Bu bağlantı yanlızca hesabın mevcut durumu için geçerli  kaynaktır.

Böyle bir URI oluşturmanın bir kaç yolu vardır. Aşağıdaki URI jeton içerir değeri ise rastgele bir sayının birleştirilmesinin bir MD5 karması olan geçerli tarih- iki banka hesabının zaman değeri ve varlık etiketleri:

http://www.example.org/transfers;t=e6e3c89d4dfe7f3a818734a6237ccfc5


URI kurcalanmasının önlenmesi için URI dijital imzalarıda dahil etmeyin düşünebilirsiniz. Sunucunun daha sonra doğrulama için bu belirteci depolaması gerekmez. Çünkü kaynakların mevcut varlık etikletlerinden jetondan karmalar uyuşmuyorsa sunucu istemci tarafından kullanılan URI artık geçerli olmadığı sonucuna varabilir. Böyle biri zaman belirteçlerine nonce denir. Nonce bir kez kullanılan sayı anlamına gelir.



Yeniden oynatma saldırılarını tespit etmek için tek seferlik URI kullanabilirsiniz. Tekrar saldırıları kötü niyetli bir varlığın isteklerini yakalamak için gizlice dinlenmesi ve yeniden bir gerçek müşteri gibi görünen sponsorlar ve tekrar istekleridir.

Bu tür amaçlar için tek seferlik URI ler kullanırken belirtecin kötü niyetli varlığın tahmin edilmemesi için gelecekteki simge değerleri rastgele oluşturulur.



URI amacı POST kullanarak yeni bir kaynak oluşturmaksa, jetonu oluşturun tarih ve saat değerine ve rastgele bir sayıya dayandırın. Tek seferlik URI yeni bir adres kaynağı oluşturmak için verilebilir. Bu URI deki belirteç bir MD5 karmasıdır. Bu ise rastgele bir sayı ve geçerli saat içerir.


# Request
GET /user/smith/address-token HTTP/1.1 > Bir kaynak oluşturmak için koşullu istekte bulunmak üzere URI alma isteği
Host: www.example.org

# Response
HTTP/1.1 204 No Content
Cache-Control: no-cache
Link: <http://www.example.org/user/smith;t=360e22a55267f0a525b1d49ddc9eed71>;
rel="http://www.example.org/rel/transfer" > Koşullu URI


Bu durumda URI sağlamak için herhangi bir girdi sağlamaya gerek yoktur. Bunu doğrulamak için URI daha önceden kullanılmamışsa sunucunun bir işlem günlüğünde tutması gerekir. Ne zaman istemci POST kullanarak URI oluşturmak için gönderir, öncesinde belirteç sunucudaki bir işlem günlüğünde mevcuttur. Değilse, isteği işleyin.

Web Uygulamaları söz konusu olduğunda belirteci gizli olarak da kodlayabilirisiniz. HTML formlarındaki form alanlarında.