18 Aralık 2022 Pazar

Tiger - 1 Almanların En iyi Panzeri

  


 Müttefikler tarafından ölümcül ateş gücü ile mükemmel zırhı birleştiren bir makine olarak ünlenmiştir. Panzer 4 de göre daha iyi bir zırh koruması, güçlü bir silah saatte 40 KM ulaşabilecek tank. 45 TON luk tank olan 88 mm top ile silahlandırılması düşünülüyordu. 

Son Prototip Porsche tarafından üretilen karışım olan tanka karar verildi. Tank mürettebatı Komutan, Topçu, Yükleyici, Sürücü ve Radyo operatörü olarak 5 kişiydi. Zırh çok kalındı. 25 mm 120 mm silahlara karşı mükemmel koruma sağlıyordu. Zorlu arazide hareket edebilmesi için paletine ekstra süspansiyonlar yerleştirildi. 1943 de  55 TON luk tank 690 beygir gücü / 515 kw elektrik sağlayan bir Mayback benzinli motor tarafından güç  ile destekleniyordur. Saatte 38 KM sürate sahipti.  Ayrıca Mühendislik sorunlarından biriside çakışan tekerlek süspansiyonlarıydı. Tankın hareket kabiliyetini sınırlıyordu. Doğu Cephesinden çok tehlikeli bir duruma işaret ediyordu. 

Tankın Silahı KVK 88 mm 36  silahı Amerikalıların M4 Sherman zırhını çok rahatlıkla deliyordu. Öne iki adet silah eklenmiş biri gövdeye sabit diğeri taret ile  hareket kabiliyetine sahipti. Duman tahliye borularıda taretin her iki tarafında bulunmaktaydı. Tiger ilk kez Tunusda kullanılmaya başlandı. İtalya, Normandiya Doğu Cephesinde de kullanıldı. Uzun üretim aşamasından dolayı sadece 1942-44 arasında 1.350 adet üretilebildi.

İlk Leningrad cephesinde Ruslara karşı kullanıldı ve çok büyük zaferler kazandılar. KV-1 ve T34 lere karşı ciddi üstünlük sağladılar.  Tiger Tankların önlerinde 100 mm çelik zırhları vardı. Yan tarafı 80 mm çelik zırhla kaplanmıştı. Taret üzerinde 25 mm çelik zırhla kaplanmıştı. İlerleyen modellerde bu zırhı 40 mm  kadar çıkarıldı. Savaşın son dönemlerinde bu zırhlar Müttefiklerin tanklarına karşı koruma amacıyla değil Savaş uçaklarına karşı korum amacıyla kullanıldı.

Doğu cephesinde kazanılan savaşlarda sadece Tanklar ön planda değil. Almanlar bölgeye çok iyi derecede bilgi ve deneyime sahip Tank Subaylarını göndermişlerdi. 


Michael Wittmann 

Kursk Muharebesi sırasında 156 adet Rus Tankı ve Zırlı aracı imha eden Wittmann gibi profesyonellerin elinde Tiger çok ölümcül bir canvara dönüştü. 


Başlarda önlerinden Zırhı aşabilecek hiç bir tank topu yoktu. O zamanlarda bu tankı yenebilecek bir tank görünmüyordu.

Amerikalıların her zaman Alman Tiger ile karşılaştıklarından hemen hava desteği istediler. Amerikan muharebe doktrininde de yerdeki piyadelerin her zaman hava desteğinin istemesindeki sebepte bu olduğu iletilmektedir. 

Doğu cephesinde 1943 Temmuzda 6.000 Tank 4.000 Uçak ve 2 Milyondan fazla asker Alman ve Rus Askeri Kursk meydanından karşılaştılar. Gelmiş geçmiş en büyük savaş burada meydana geldi. 1 Tiger tankının 22 Rus tankını imha ettiği kayıtlara geçmiştir. Buna rağmen bu muharebeyi Almanlar kaybetti. Kaybetmesinin sebebi ise ikmal yapamaktaydılar ve Lojistik yerlere olan uzaklığında dolayı bir tank kaybettiklerinden yerine yenisini koyamıyorlar ancak Ruslar tank kaybettiklerinde 2-3 saat içerisinde yerine 2-3 adet yenisini koyabiliyorlardı. Ruslar burada sayısal üstünlüklerini ve lojistik merkeze yakınlıklarını çok iyi bir şekilde kullandılar ve savaşı kazanabildiler. 

Rus T34 ler  Tigerlar ile göğüs göğüse muharebe etmek yerine bunların yanlarından sızarak oradan ateş etmeyi denediler. Almanlar bir adet tiger ürettiklerinden Amerikalılar ve Ruslar 10 adet tank üretebiliyorlardı. Tiger üretimi çok zaman alan maliyetli bir tanktı. 1945 yılına kadar bu tankın benzeri ortaya çıkmadı. 2500 metrede T34 tankını imha edebiliyordu.  56 Tonluk ağırlığa sahipti.  İlerleyen modellerde 65 Tona kadar çıkmıştır.  21 Litrelik V12 Maybach motoru benzinliydi. 190 KM menzili vardı. Maks. 45 KM hızı vardı. Ancak 25 KM hızda ilerlemesini isteniyordu. Bu hız üzerine çıktığında arıza veriyordu.  

56 Kalibrelik 88 mm çapındaki Flag88  topa sahipti. 4000 metre menzili vardı. 2500 Sherman yada T34 imha edebiliyordu. 1000 metrede ölümcüldü. Mermi çıkış hızı yüksek olan top değil, Optiklerinde detay vardı. O dönemde üretilmiş atış kontrol sitemi  ve nişangah sistemine sahip ileri derece teknolojiye sahipti.  Amerikan Donanmasına sahip Avcı uçaklar tigerların en büyük düşmanı idi. Almanlar Amerikalılarla gündüz değil gece savaşmaya karar verdi.



Bunun içinde gece görüş sistemlerini kullanmaya başladı. Tiger aynı zamanda dünyada gece görüş sistemi kullanan tanklarından ilkiydi. Devamlı motor arıza sorunu ve mekanik arızaları oluşurdu. Çok karışık bir mekanik aksamı olduğu için tamir edilmeside zordu. T34 Rus Tankı bozulduğunda mürettabat dışarı çıkar 25 dakikalık tamirat sonrasında yoluna devam edebilirler Tiger da bozulduğunda tank orada kalırdı.  Askerlerin bu Tank tamir etmesi çok zordu. Tank bozulduğunda orada bırakılır ve imha edilir yada çekiçi beklenirdi. Bu tank yerine yenisinin gelmesi haftalar yada Aylarda beklenebilirdi. 

Alman savaş kayıtlarına göre Alman Tigerların neredeyse yarısı düşman tarafından değil tankı kullanan personel tarafından düşman eline geçmemesi için imha edilmiştir. Tigerları üretim maliyeti 250.000 Mark civarındaydı. Tankların üretimi zahmetliydi. Amerikalılar günde 50 adet Ruslar 80 Adet Tank üretebiliyorlardı. Almanlar sadece bir tane tank üretebiliyorlardı çünkü bu Tank el yapımı bir tanktı. 

Tankı kullanmak çok zor ve zahmetliydi. Tankın taretinin 360 derece dönmesi 1 dakika sürüyordum T34 için bu süre 18 saniyedeydi. Wittman gibi subaylar savaş esnasından tareti hareket ettirmek yerine paletleri hareket ettirmek onları için zaman açışından daha hızlı oluyordu. 

Savaşın bittiği 1945 tarihinde çalışır sadece 300 adet Tiger tankı kalmıştı. Bu tanklarda Fransızlar ve Ruslar arasında bölüşüldü.  Dünyada suanda 24 adet tiger tankın var olmaktadır.  İngilizlerin Kuzey Afrikada ele geçirdikleri 131 numaralı Tiger tankı %100 orijinal ve çalışır durumda aksamı değiştirilmemiş bir tank. 


Tiger -1 ortaya çıkmadan yapılan prototiplerde ; Porsche tarafında; Tank üzerinde benzinli bir motor kullanmayı reddetti. Onun yerine Dizel elektrik hibrit motor kullanmak istedi. O dönemin şartlarına göre bu fikir dahiceydi. Porsche kendi tasarımında akslar, dişliler ,şasi veya ağırlık yapan parçalar yoktu. Bozulmaya müsait parçalarda yoktu. Tank ön tarafındaki çer dişlilerinde 2 adet Elektirik motoru vardı. Öndeki elektirik motorları arka taraftaki dizel motora bağlanmıştı. Dizel motor jeneratör gibi çalışıyor ve elde ettiği elektriği ön motorlara iletiyordu. Porsche kendi tasarımı hem hafif hemde daha basit bir tasarımdı. 1942 de iki prototip gösteriye çıktı bu gösteride Porsche tankı arıza yaptı ve yanmaya başladı. Bu tank fikri böylece tarih sayfalarında yerini aldı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder