15 Ocak 2023 Pazar

Kursk Harekatı

    

    1943 yılında Almanlar hızlarını kaybetmiş yaptıkları taaruzlardan başarılar elde etmemeye başladılar. En son Stalingrad çıkarmasında 6. Ordunun tamamı (800.000) kaybedilmişti. Almanlar Doğu cephesinde geri çekilmeye Sovyetler ise onları kovalamaya başladılar. 

Müttefik kuvvetler Fransanın Normandiya bölgesine çıkarma yapmak için hazırlıklara başladılar. Almanlar Sovyetler birliğine karşı yeniden atak yapmaya hazırlık yaparken stratejik bir bölge olan Kursk için hazırlandılar. 

Kursk ele geçirilirse, Moskovadan Rostoya uzanan Sovyetlerin elindeki demiryolu ele geçirilecek, Sovyetlerin ellerindeki beşte bir oranındaki gücün yok edilmesini hedefleniyordu. Sovyet hava kuvvetleri Almanların hazırlıklarını sezdiler hava harekatı ile büyük ölçüde önlemeye başladılar. Güney Orscha da Alman hava alanında 10 Adet uçak imha edildi. 3 gün sonra yeniden saldırıldığıdan 10 adet keşif uçağınıda imha ettii. Alman keşif kuvvetleri zayıfladı. 




Almanlar 3.000 Tank ve Motorlu top, 2.100 Uçak 900.000 Asker ile kuşatmaya hazır hale geldiler. Almanlar bu savaş zamanında en büyük hazırlıklardan biriydi. 4. Panzer Ordusu Sovyet ileri karakollarını temizlemesi ile başladı. Alman hava kuvvetleri kuzeydeki cephe hattında 10 dakika içerisinde 3KM hattı bombardımana tuttu.  3 Panzer ordusu kuzey cephesinden saldırdı, 3ncü tümen yağmur altında saldırta geçti, 11 nci Panzer ordusu tepeleri ele geçirdi. 36 tümen ile Kurskun merkezine taaruzza geçti. Alman panzer birlikleri mayın tarlalarında, yoğun topçu ateşi altında, Sovyet tanklarının taarruzları altında kan kaybetmeye başladılar sonrasında geri çekilmek zorunda kaldılar. 


Hava saldırlarından sovyetler 91 adet uçak kaybettiler. Almanların 47 nci panzer Kolordusu Sovyet Tank kolordusunu kuşatmış ağır zaiyatlar verdirdi. Ancak 6 Metreye kadar alçalan Sovyet hava kuvvetleri Alman tanklarına bomba yağdırmaya başladılar, 20 Adet Tank imha edildi , 40 Adet tank ise ağır hasar verildi. Almanlar bu saldırı sonucunda geri çekilmeye başladılar. Hitlerin emri ile Kursk cephesi kapatıldı. Harekat durduruldu. 

Güney kesimde de daha fazla güce sahip olan Almanlar cephe hattı daraldıktan sonra yavaşladılar, Sovyetler destek kuvvetlerini cepheye soktular. Alman Panzer Kolordusu ile Sovyet Tank Kolordusu arasında tarihin en geniş çaplı Tank Muharebesi yaşandı. Prohorovka Muharebesinde kesin bir sonuç elde edemeyen her iki taraf için Sovyet ordusu cephede kalırken Alman tankları geri çekilmek zorunda kaldırlar. Kurs Harekatının son çatışması olmuştur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder