15 Ekim 2023 Pazar

Normandiya Çıkarması


 Hitler, General Erwin Rommel B Ordu Komutanlığının başına getirdi. Rommel kısa sürede onbinlerce mayın ve binlerce Tank tuzağını sahip boyunca döşetti. Rommel çıkarma olduğudan düşman kuvvetlerinin sahile geldiğinde durdurulmalıydı. Tank birliklerinin küçük gruplar halinde konuşlandırılarak çıkarma esnasında tank birliklerinin hızla sahile yakın yere gelerek müdahale edilmesini düşündü. Ancak Hitler bu konuya sıcak bakmadı ve Tankları ortada birleştirerek Rommel in yaptığı planın çalışmasını engelledi. Alman istihbaratı çıkarma için çok iyi bilgiler sağlayamamıştı. Çıkarma gecesi havanın kötü olmasından dolayı bir taarruz beklemediler, Rommel bile bu havada çıkarma olmayacağını düşünerek izne ayrılmıştı. Müttefikler deniz çıkarması için bu havada yapılmasını istiyorlardı. 


Amerikan paraşütçü birliklerinin Normandiyanın sahili arkasına indirme yapmışlar, Donanma bombardımanı ile hareketin çıkarma safhasına geçildi. 722 savaş gemisi, 4226 adet nakliye gemisi, 1.500.000 müttefik askeri ile Normandiya çıkarması başladı. Rommel ve Alman Generaller çıkarmanın Pas-de-Calais tarafından yapılacağını bekliyorlardı. Tüm hazırlıklarda bu bölgeye göre yapılmıştı ancak çıkarma Utah, Gold, Sword, Omaha sahilleri üzerinden yapılmaya başlanmıştı. 


Almanlar hala Pas-de-Calais tarafından çıkarma beklerken 325.000 kişi karaya ayak basmıştı.
Omaha sahiline Müttefik uçakları istendiği gibi bombardıman yapamadılar ve sahile çıkan askerleri hiç siperi olmayan bir sahile ayak bastılar.

Almanların yoğun makineli tüfek atışı altında çok zor bir şekilde ilerlediler. Müttefikler büyük kayıplar vermesine rağmen Omaha ele geçirdiler. 

İlk Alman taarruzu Caen yapıldı. Amerikan


1nci ordusu Cherbourg batı kıyısına ulaştılar, Almanların geri çekilmesi sonrasında düştü. Amerikan ordusu güneye ilerlemeye devam etti. Batı Cephesine General 
Kluge getiren Hitller. 300.000 Asker ile Müttefikleri karşılamaya hazırlanırken, Müttefikler ise 1.500.000 asker ile Caen tarafına taarruz için hazırlık yapmaya başladılar. İngilizler Caen dan çıkarma yapmaya başladılar. Caen sahiline 2000 Müttefik uçağı 50.000 TON bomba bıraktı. Hava hücumundan sonra harekete geçtiler. Alman cephesinde büyük bir gedik açılmış oldu. 7 nci Alman ordusu Kanada ve Amerikan askerlerinin birleşmesi sonasında kuşatıldı ve 2 Saat içerisinde yok edildi. 3 Yıl süren Paris işgali sona ermiş oldu.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder