22 Nisan 2012 Pazar

Kamu Açıklarının Döviz Kuru Üzerinden Etkisi

     Kamu açıklarının finansal piyasa yoluyla özel yatırımları etkilemesinin diğer bir yolu döviz kurudur. Yüksek kamu açıkları ve değerlenmiş döviz kuru yabancı finansman devam ettiği süre zarfında devam edebilir.  Ulusal para değer kazandığında ihracata yönelik kesim olumsuz etkilenir, ithal ikamesine yönelik sanayiler korunur.  Bir süre sonra hükümet devalüasyon yapmak zorunda kalır.

Devalüasyonun Etkisi:
Bir kaç  kanaldan özel yatırımları etkiler.
1- Sermaye mallarının reel arz fiyatlarını etkiler.
2- Sermaye malları ile üretimde kullanılan ithal girdilerin reel fiyatlarını etkiler.
3- Ücretleri etkiler bununla birlikte karlılık ve yatırımları etkiler.
4- reel gelirleri etkileyerek yurt içi üretime olan talebi değiştirir.

   Devalüasyonun özel yatırımlar üzerindeki kısa ve uzun dönem etkisi ters yönlü olabilir. Kısa dönemde ithal sermaye malları ve girdi fiyatlarında dolayı artan maliyet negatif etki yaratır. Uzun dönemde yaratılan bu etki pozitife döner.

   Uzun dönemde artan rekabetten dolayı ihracatın artması özel yatırımları teşvik edebilir. Makroekonomik çerçeveden bakılırsa devalüasyonun amacı dış ticaret dengesizliklerini düzeltmekse, veri üretim düzeyinde talep düşürmek zorundadır. 

   Yapılan çalışmalarda devalüasyon uzun dönemde olumlu etkisi kısa dönemde daraltıcı etkisinde fazla olduğu göstermektedir.  Bu çalışmalar sonucunda özel yatırımlardaki düşüşün bir kısmı değişen göreli fiyatlara uyum sürecindeki geçiş maliyetlerinden kaynaklanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder