22 Nisan 2012 Pazar

Türkiyede Devlet Yardımlarının Çerçevesi

   Devlet Yardımları Dört başlık altında toplanır.
1- Nakit Teşvikleri,
2- Vergisel Teşvikler,
3- Arsa Tahsisi,
4- Enerji Desteği

Nakit Teşvikler:
   Kaynak Kullanım Destekleme Primi (KKDP) ve Fon Kaynaklı Kredi (FKK) iki araçta oluşur.
   Karşılıksız hibe nitelikli teşvik olan KKDP 1985 ile 1991 arasında kullanılmıştır. Öncelikli sektörler Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Kalkınma Öncelikli Yöreler KÖY lerdir.  Bu alanlara  KKDP yüksek oranda uygulanmış 1991 yılından sonra FKK ya dönüştürülmüştür. FKK 1995 yılından sonra kapsamı daraltılarak istisna olarak kullanılan bir araca çevrilmiştir. KOBİ, Ar-Ge sınırlı alanlara kaynaklara tahsis edilebilir duruma gelmiştir.

Vergisel Teşvikler:
1- Yatırım indirimi
2- Gümrük Vergisi
3- Toplu Konut Fonu İstisnası,
4- Katma Değer Vergisi İstisnası,
5- Vergi Resim Harç İstisnası oluşmaktadır.

   Yatırım dönemi dahil beş yıl gelir ve kurumlar vergisiden muafiyet ve daha sonraki yıllarda bu vergilerden istihdam durumuna göre %40-50 indirim, işçiden kesilen vergilerin iki yıl gecikme ile ödemesi, işçiden alınan SSK işveren hissesi Hazine tarafından karşılanması biçiminde olabilmektedir.

Bedelsiz Arazi Tahsisi ve Enerji Desteği:
   Belirli bölgelerde KOBİ'ler dahil yatırım teşvik belgesi kapsamında kullanılacak elektrik bedeli kademeli olarak 3 yıl süre ile indirimli uygulanması, ilk yılda fatura bedelinin %50 si, sonraki iki yılda %40 ve %25 oranlarında indirim uygulanması öngörülmektedir.

   KÖY ve OSB de asgari on kişilik istihdam öngörülen teşvik belgeli yatırımlara Hazine ait arazi ve  arsaların mülkiyeti bedelsiz olarak devredilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder