26 Nisan 2012 Perşembe

Kamu Harcamaları Açısından Alınacak Önlemler

Verimsiz Yatırım Projeleri:
   Kamu harcamaları açısından alınacak ilk önlemler verimsiz yatırım projeleridir. Uyum döneminde yatırımların korunması düşüncesi yanlıştır. Verimli yatırımlar temel kaynağı olmalarından dolayı korunması gerekirken ithal makine - teçhizata bağlı verimsiz yatırımlar ekonomiden bir yük oluşturduğundan iptal edilebilir.  Bu harcamalar vatandaşların refah düzeyine çok az katkısı vardır. Eğer dış kaynaklar ile finanse ediliyorsa uzun dönemde ülke ekonomisi üzerinde yük oluşturacaktır. Buradan yapılacak tasarrufla mevcut yatırımların işletme ve bakım giderlerine ayrılarak mevcut sermaye etkinliği, altyapı ile gelir artışı sağlanabilir.

Kamu Sektöründe Ücret Maliyeti:
   Kısıntıların yapılacağı ikinci alan kamu sektöründe ücret maliyetlerin düşürülmesidir. Birçok uyum programlarında bu denenmiştir. Politikacılar istihdamı azaltmak yerine reel ücretleri düşürmeyi tercih etmişlerdir. Bazı ülkelerde reel ücretler düşerken kamu istihdamların arttığı gözlenmiştir. Aşırı düşen ücretler hükümetlerin sendikaların baskısına dayanamadığı andan itibaren tekrar yükselecektir, aşırı düşüşler mali tansiyonu yükseltecektir.

Verimsiz Harcamalar:
Gelişmekte olan ülkelerde verimsiz harcamalar çok yaygındır. Bu harcamalar anıt dikmekten , gereksiz faaliyetlere kadar çok çeşitli olabilir. Çok sayıda ve çoğunlukla pahalı makam arabaları satın alınabilir. Bazı düzenlemelerin azaltılması kamu harcamalarını azaltacaktır. Sübvansüyonlar yakından izlenmelidir. Siyasal olarak zor olan savunma harcamalarıdır. Bu harcamalar gelişmekte olan ülkelerde yüksek düzeydedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder