11 Şubat 2024 Pazar

Büyük İskender - Alexander


      Tarihçiler insanlığın geçmişinde 3 büyük komutandan bahseder, Cengiz Han'ın övdüğü, Fatih Sultan Mehmet'in adını andığın , Mustafa Kemal ATATÜRK'ün hakkında kitaplar okuduğu o efsanevi komutan Büyük İSKENDER. Makedonya Kral Flip, aksi, sert, alkolik ancak başarılı bir Komutan,  Sparta hariç tüm Yunan şehir devletlerini tek çatı altında toplamayı başardı. Bir oğlu oldu İskender. O dönemlerde çocuklar küçük yaşlarda çok sert eğitimler görüyordu. Aç bırakılma, dayak bunlardan sadece bazıları idi. Flip oğlunun demir miğfer  gibi bir çocuk olarak yetişmesini istesede. İskender çelimsiz ve duygusal olarak hasat bir çocuktu. Hayatını şekillendirecek olacak da Annesiydi. Yunanlılar arasında Annesinin Aşilin soyundan geldiğine inanılıyordu. İskenderin çocukluk kahramanıda oydu. İskender her gece yatarken Aşilin destanlarını okumadan uyumadığı anlatılır. Öğretmeni ve dünya görüşünü ona verende Aristodur.  İskenderin ilk zaferi Atı Bukefalos tu. Siyah, İri ve zap edilemez bir attı. Onu kimse almak istemiyordu. Ancak İskender Atın derdini anlamıştı, kendi gölgesinden korkuyordu, İskender Atın yüzünü güneşe çevirerek korkusunu yenmeyi başardı. Bilinen Dünyanın yarısını beraber yürüyeceklerdi. Makedonya Kralı Flip bir davette oğlunun önünde Suikasta uğradı.20 yaşında İskender Makedonya Kralı olmuştu. O günkü geleneklere göre beşikteki kardeşini ve Tahtın varisi sayılabilecek herkesi öldürmekti. 

İlk askeri harekatları başkaldıran Yunan Şehir devletlerine yaptı.  45.000 kişilik ordusu ile Çanakkale boğanızı geçip Pers İmparatorluğunun topraklarına girdi. Truva şehirde Aşilin Mezarını ziyaret etti. Pers Valisinin Bölge valisinin 40.000 kişilik ordusu ile savaştı ve yendi. Bu yenilgi persleri şaşırttı. 20 yaşında bir çocuk ilk savaş galibiyetini aldı. Pers imparatoru Darius onun bir çocuk olduğunu söyleyip altından yapılmış oyuncaklar göndermişti. Darius henüz İskenderi anlayamamıştı. Çıktığı bu yolculuktaki komutları kendisinin çocukluk arkadaşlarıydı. Makedonyalı ve Yunanistanlı iyi eğitimli askerlerdi. İskender zaferler kazanarak ilerliyor, Efes, Milet,Halikarnas, Side gibi şehirleri bir bir topraklarına dahil ediyordu. Zikzaklar çizerek Gordion şehrine geldi. (Ankara) Anadolu şehirlerini ele geçirerek ilerlerken Antakya şehrine geldiğinde bir Pers ordusunun yaklaştığı haberi gelir. 

Darius Zaferini göstermek için Ailesinide yanına alıp gelmiştir. Yaklaşık 120.000 kişiden oluşan Pers Ordusuna karşı 45.000 Yunan Askeri vardır. Yunan ordusundaki en önemli birlikler Palanks denen uzun mızraklı hafif piyadelerdir. İskenderin savaş taktiği ile Pers ordusunu yenelerler.  Darius Savaş alanından kaçar. Hemde Ailesini geride bırakarak. İskender bu duruma çok kızar ona göre bir Kral hiç bir şekilde savaş alanından kaçmamalıdır. 

İskender savaşları cephe arkasından yönetmekten kaçmış hep cephe önünde savaşmıştır.

Defalarca yaralanmasına ve miğferinin balta ile parçalanmasına rağmen savaşta hep ön cephede savaşmıştır. Dariusun eşi ve Annesi İskenderin elindedir. İskender onlara eskisi gibi muamele yapılmasının istemiştir. Dariusun Annesi İskenderi o kadar çok severki bundan sonra İskenderin yemeklerinden o sorumlu olacaktır. Bu zaferden sonra Ortadoğunun kıyı şehirlerinden ilerlemeye devam eder. Bu hat üzeride bir çok savaşa katılır ve başarılar kazanır. Antik Petra şehrine girerler İskenderin bir heykeli bu şehirde bulunmaktadır. 

İskender Mısırı kolay bir şekilde ele geçirir. Mısır halkının kültürü ile Yunan kültürü birbirine çok yakınlardı Mısır halkı ile Perslere işgalci gözü ile baktıkları için İskendere kurtarıcı olarak görmektedir. Onu Mısır Firavunu ilan ettiler. İskenderiye şehir kurmuş dev bir kütüphane oluşturmuş, Dünyanın yedi harikasından biri olan İskenderiye Fenerini yaptırmıştır. 

Ordusu ile beraber Dariusun peşine düşer.  Darius yeni bir ordu kurmuştur. Pers ve Yunanlıların kayıtlarına göre bu ordu 300.000 kişilik ordundan oluşuyordu. İskenderin yaklaşık 50.000 adamı vardı. Persler hem sayıca fazla hemde arazi avantajına sahiptirler. İskender Kaldıraç şeklinde dizerek sıradışı bir taktik uyguladı. Kısa sürede Pers ordusu yenildi. Pers Kralı kaçar, Yunanlılar Babile girer. Yunanlılar böyle bir zenginlikten o kadar çok şaşırdılar kendilerini rehavete kapılacaklarından korktular. Elde ettiklerin ganimetlerin  60 milyar dolarına denk olduğu İskender çok büyük bölümdeki ganimetleri askerlerine dağıttığı bilinmektedir. 

Doğuya doğru harekete geçti HindiKuş dağlarını 2 kez geçti. Kaçan Dariusun adamları tarafından öldürüldüğü haberi gelir. Adamları İskender tarafından ödüllendirileceğini düşünürken idam edilir. Darius Krallara yakışan Pers vadisine gömdürerek ona saygısını gösterir. 

Çeteler tarafından İskenderin atı çalınır. çetelere haber gönderdi. Eğer atı getirmezseniz tüm yerleşim yerini yakarım dedi. Korkan hırsızlar atı geri getirdi. İskender hırsızlara altın verir. 

Sırada orta Asya Türk Bozkırları vardır. Yunanlıların alışmış oldukları serin iklime ziyade buraları çok soğuktur. Bu sereler İskenderin en zorlandığı seferler olarak geçmektedir. Asyada göçebeler sert direnişler gösterdiler. İskender Değişik ortamlara ordusunu iyi adapte etme becerisine sahipti. Orta Asya savaşçıların at üzerinden uzun atışlar yapabildiğini anlamıştı. Orta Asyada çok büyük zaferler kazanmış. Semerkand ve bir çok şehiri ele geçirmiştir. Bu coğrafyaya 10 kadar İskenderiye şehri kuracaktır.  

İskenderinin ordusu içerisinde Mühendisler, Sanatçılar, Aktörler, Düşünürler, Mimarlar, Köleler ve binlerce zanaatkarlar vardı.  Girdiği her şehire kendi kültür ve felsefesini götürüyordu. Feth ettiği ülkelerin ve şehirlerin liderini değiştirmeden kendi topraklarının Valisi yapıyordu. Yönetim şekillerine, dinlerine, kültürlerine asla karışmadı. 

Sırada Hindistan seferi vardı. Savaşı kısa zamanda kazanmasına rağmen atının ölmesi kendisini çok büyük etkiledi.  Atını gömdüğü yere Bukofalya diye şehir kurdu. Hindistanın içlerine yöneldiler. Hiç görmedikleri şekilde ayinler yapanlar, büyücüler, garip giyimli kabile şefleri ve bir çok yeni hayvan ile karşılaştılar. 

Hintli kabileleri , Pers Askerleri ve Yunanlılar eşit görüyor onlarda aynı hakları tanıyordu.

Onların arasında onlar gibi giyiniyor onların kültürlerindeki gibi kendisini selamlamalarına izin veriyordu. 

Askerlerin daha öteye gitmek istemediklerini fark ettiği için Afrika seferini planlamak için Babile döndü. 

Askerlerin isteği dışında hiç kimsenin isteği ile hareket etmemiştir.

Sıtma hastalığına yakalandı. 33 yaşında öldü. 13 Yılda Askerleriyle 33.000 KM  yol yürüdü. Sayısız savaş kazandı. İmparatorluğu kime bırakıyorsun dediği arkadaşlarına en güçlünüze dedi. Helenistik anlayışı oturtturmuş.  Geleceğin Avrupasını meydana geliştirmiş. Müslümanlar kendisini islam kahramanı olarak anlattıkları İslamnameyi yazdılar. Kimilerine göre Kuran-ı Kerimde zülkarneyn de o. 

Afrikanın en güneyinden Asyanın en kuzeyine kadar onun ismini duymayan kalmadı. İmkansızı başaran kahraman olarak anıldı. İskender Mısırda öldüğü için Mumyalanarak kendisine özel lahite yerleştirilmiştir.

İskender bir felsefe bıraktı en büyük olanı isteme felsefesi. Onun hayali tek çatı altında birleşmiş bir dünya hayali.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder