26 Mayıs 2024 Pazar

İlk Cep Telefonu - MARTIN COOPER

 İnsanlar tarih boyunca birbirleriyle iletişim kurabilmek için farklı araçlar kullandı.


1793 yılına kadar dünyada iletişim ilkel şekillerde yapılmaktaydı. İletişim aracı olarak posta güvercini, mektup gibi yöntemler kullanılıyordu. 

Ancak çok uzaktaki kişilerle sağlıklı bir şekilde iletişim kurmak için geliştirilen ilk elektrikli telekomünikasyon sistemi 1793 yılında deneme adımları atılan telgraftı. Temel olarak bilginin iletken teller üzerinden gönderilmesini sağlayan telgraf, Grambell 'in telefonunun ve ardından bahsedeceğimiz cep telefonunun icadına da zemin hazırlamıştı. 

Gün içinde gerek arkadaşlarımızla gerekse ailemizde sürekli iletişim halindeyiz. Aynı mekanda isek insanlarla yüz yüze iletişim kuruyor, aramızda mesafeler olduğunda ise çoğu zaman cep telefonlarını kullanıyoruz. 

Cep telefonları şüphesiz dünya tarihindeki en önemli icatlardan bir tanesi olup, ne zaman çıktığı hep merak konusu olmuştur. Cep telefonlarının hangi tarihte çıktığı ve kim tarafından bulunduğu devamlı olarak araştırılmaktadır. 


Son günlerde cep telefonları modelleri ile ilgili araştırmalar da artmıştır. Bu minik cihazlar hayatımızda o kadar yer edindi ki artık cep telefonumuzun şarjı bittiğinde neredeyse dehşede düşüyoruz. Dijital çağda büyüyen bizler için telefonun olmadığı bir dünyaya hayal etmek çok zor. 

Peki bu noktaya nasıl gelindi? İlk cep telefonu ne zaman çıktı? İlk cep telefonunu kim neden buldu ve hangi şirket üretti? 

Kullanılan cep telefonları her ne kadar akıllı teknoloji olarak üretilse de elbetteki geçmişten günümüze kadar çok farklı modeller ile getirildi. İlk olarak cep telefonu kim buldu sorusuna cevap vermek gerekirse Martin Cooper ismine yer verebiliriz. 

Cep telefonunu mucize olarak bilinen Martin Cooper 'ın kısaca hayatına bahsedecek olursak 26 aralık 1928 tarihinde Chicago 'la dünyaya gelmiştir. Illinois Institute of Technology'den 1950 yılında mezun olmuştur. 


Eğitiminin tamamladıktan sonra ise direkt olarak deniz ihtiyat teşkilatına kayıt yaptırmıştır. Yine Kore Savaşı süreci kapsamında Denizaltı Yetkilisi olarak teşkilatta görev almıştır. Aynı üniversitede 1957 yılında yine elektrik mühendisliği alanında masterını tamamlamıştır. 

Yine aynı üniversitede 2004 yıl içerisinde Fahrii Doktor olarak ödüle layık görülmüştür. Telefonun mucizi olarak bilinen Martin Cooper, motoralı markasını CEO'su olarak görev yapmaktaydı. Telefonu icat etmeden önce eşiyle arasında geçtiği söylenen diyaloglar ise şöyledir. 

Telefon, tasarım ve üretimi gerçekleşmeden önce Cooper eşiyle birlikte tatile çıkmıştı. Karayip de herkesin uzak bir adada tatile gitmiş olurken, Cooper 'ın eşi evde olan çocuklarıyla konuşamadıkları için Cooper 'a sistem etmiştir. 


Motoralanın bir numaralı yönetisi olduğunu ve telefonların neden bir portatif modelini olmadığını sormuştur. Bu soru üzerine Cooper, tatilleri biter bitmez, motoraların başına geçtiğinde çalışmalara başlamış ve ilk cep telefonun tasarımı düşüncelerini ortaya koymuştur. 

Bazı kaynaklardan alınan telefonun icadı hikayesi bu şekilde olurken, cep telefonunu kim buldu sorularında eşinin de düşünce katkısı olduğu söylenebilir. 1973 yılında motorola firması tarafından geliştirilen ilk cep telefonu, elbette ki günümüzde kullandan cep telefonlarından oldukça farklı ve ağır bir model olarak üretilmiştir. 

Modelin ismi ise Dynatac olarak bilinirken, taşınabilir telefonlardan olan bu telefonun ilk prototipi 1983 yılında gerçekleşmiştir. Özellikleri arasında aslında kullanıcıların oldukça zorluanlar yaşadan ağırlığı, günümüz cep telefonların ağırlığı ile uzaktan yakından alakası yoktur. 

Her ne kadar konuşma süresi 35 dakika olsa bile, bu ağırlıkta bir telefon 35 dakika boyunca kulağınızda tutmak gerçekten de mümkün gibi görünmüyor. Telefonu şarj etmek içinse 10 saat gerekiyordu. İlk cep telefonu gerçekleşti, Artık gerçekten pek çok kişi için lüks bir seçimde. Artık kablosu olmayan bir telefon kullanmak mümkün olacaktı. Fakat aynı zamanda pek çok kişi için de lüks bir seçim olacaktı. Bazı bölgelerde telefonlar piyasaya sürülmeden ortaya çıkan haberleri inanmayanlar bile vardı. 

Bu durum cep telefonlarını gösterilen ilgiyi daha da arttırırken bu nedenle fiyatının oldukça uçuk olması da bekleniyordu. Sonuç olarak ilk cep telefonu 3995 dolar fiyat ile tüketicilerine sunuldu. Bu fiyattan satışı sunulan cep telefonu 793 gram ağırlığında ve 30 santim kalınlığında tasarlanmıştı. 

Elbette ki henüz ekranı olan bir telefon değildi. Maalesef bu telefonun göze çarpan bir özelliği vardı ki o da antenin olmasıydı. Bu anten yaklaşık olarak 15 santim olması ile kullanımız zor hale getirebiliyordu. 

Her ne kadar ilk tasarım ve üretimi gerçekleştirmiş olan cep telefonu ağırlığı 793 gramlık bir değeri sahip olsa da Martin Cooper 'ın hayallerinde kulak arkasına sığabilecek bir cep telefonu üretmek vardı. 

Hatta bunun yanı sıra telefon çaldığında da sesli bir mesaj vermek yerine kulağında oluşturduğu titreşim ile bilgilendirme yapması düşüncesi de hayaller arasındaydı. Bilim Kurgun 'un gerçeğe dönüşmesinin ilk adımı bundan tam 48 yıl önce atıldı. 

İlk cep telefonu görüşmesi o dönem Motorola 'nın cep telefonu departmanın başında yer alan Martin Cooper tarafından 3 Nisan 1973 tarihinde New York'taki Hilton Otelin 'in hemen dışında gerçekleşmişti. 

Cooper 'ın kullandığı telefon Dynatac adı verilen 1 .1 kilogram ağırlığı ilk prototiplerden biriydi. 48 yıl önce ilk görüşmeyi yapan Martin Cooper, 92 yaşında ve hala teknoloji ile ilgileniyor. 

Cooper o zamanlar cep telefonu konseptinde uzay yolu dizisindeki Kaptan Körk 'ün kullandığı iletişim cihazlarından etkilendiğini söylemişti. Bir zamanların bilim kurgu öylesi olan cep telefonları, 1992 yılında ise kısa mesaj özelliğine de kavuşmuştu. 


Türkiye'de ise ilk cep telefonun görüşmesi, 23 Nisan 1994 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakanı Tansu Çiller arasında gerçekleşti. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder