5 Mayıs 2024 Pazar

Alexander Graham Bell - Telefonun İcadı

 

   3 Mart 1847'de İSKOÇYA'da doğdu. 1876'da telefonun icadı ile tanınan Bel önce Ontario 'ya daha sonra Bostona yerleşti. Graham Bell kilometrelerce uzaktaki insanların birbirlerini duymalarını sağladı. 

Telefonu icat eden Graham Bell'in annesi Doğuş'tan işitme engelliydi. Dedesi ve babası yıllarını işitme engellileri adayıydı. Özellikle babası işitme engellilere duymasalar bile konuşmayı öğretmenin yollarını geliştirmeye çalıştı. 


İki kardeşi Verem'den ölünce babası kalan tek oğlunun sağlığı için Kanada 'ya göçtü. Babasının ölümünden sonra onun çalışmalarını tanıtmak ve yaymak için çabalayan Graham Bell Amerika Birleşik Devletleri 'ne gitti. 

Burada bir süre işitme engellilere dil öğretmeni yetiştiren bir okulda çalıştı. Daha sonra kendi okulunu kurdu. Ünü kısa sürede yayılan Bell Oxford Üniversitesi 'ne konuk öğretmen olarak çağrıldı. Müzik sesinin bir tel aracılığıyla aktarılabileceği düşüncesi üzerine yoğunlaştı. 


İngiltere'den dönen Bell Boston Üniversitesi insan sesi fizyolojisi Dalı profesörlüğüne getirildi. Kurumsal bilgilerini teknik destekle yaşama geçirmeye ve işitme engelleri için duymalarını sağlayacak aletler yapmaya girişti. 

Tomas Wattson adlı bir elektrik mühendis. çalışmaya başladı. Bell ve Watson 1875 yılında sesin tel üzerinden bir başka yere gittiğini ortaya çıkardı. 14 Şubat 1876 günü Bell telefon patent almak için başvuru yaptı. 

7 Mart günü istediği patent verildi. 174 .465 Noğlu patentini alan Bell, atölyede denemelerini sürdürürken telefonu çalıştırmak için kullandığı batarya'dan pantolonuna asit döküldü. Watson 'ı yardıma çağırdı. 


Watson buraya gelin sizi görmek istiyorum. Bell yardımcısını çağırırken 10 Mart günü ilk telefon görüşmesini yaptı. İşitme engelli annesinin ve eşinin duymadığı sesleri kaydetmeyi başardı. Fransa hükümeti, insanlığa hizmetinden dolayı onur ödülü ve para ödülü verdi. 

Verilen parayı, Balington'da işitme engelleri için Walter enstitüsünü kurmada kullandı. Connecticut eyaleti ilk telefon şebekesine sahip kent oldu. Bir süre sonra, santrallerde erkek memur yerine kadın memurun çalışması geleneği başladı. 

İlk kadın santral memuru da bastığında çalışmaya başlayan Emmann -Tollu. Manyetolu telefon görüşmeleri 1899 yılında Alman Brown ile otomatikleşmeye yöneldi. Halk yeni telefona kızsız telefon adını taktı. 

Bugünkü telefonlara benzemeyen bir biçimdeydi. Üzerinde biriler, onlar, yüzler basamanı temsil eden 3 tuş bulunuyor. Bağlanmak istenen numara, tuşlara aranan numara da yer alan rakamın değeri kadar basılarak sağlanıyordu. 

Arayan kişi tuşa kaç kez bastığını sık sık şaşırdığı için karmaşa yolaçıyordu. Bunun da çözümü çok geçmeden bulundu. Kısa sürede New York sokaklarını telefon direktleri ve kablo hatları örümcek ağa gibi kabloydu. 

Telefon günlük yaşama değişik biçimlerde girmeye başladı. O yıllarda yayımlanan gazeteleri verilen bir reklamda telefon şöyle tanıtıldı. Sohbet ağızdan kulağı telefonla konuşarak çok daha rahat. Bell 1915 yılında New York 'u San Francisco 'ya bağlayan ilk uzun kentler arası telefon attığını açtı. 

Telefonun olanaklarından yararlanarak müşteri çekmek isteyen oteller arasında kıyasaya bir savaş başladı. Oteller, müzik, tiyatro, opera, konser salonlarına bağlanan telefon, tiyatrofon hattıyla aldıkları sesi lobilerde oturan müşterilerine dinletmeye başladılar. 

Bu evlere ve iş yerlerine yayıldı. Deniz ve Hava Taşım acılığı için de projeler geliştirdi. Alexander Graham Bell, 2 Ağustos 1922'de Kanada'da hayata gözlerini kapadı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder